понеділок, 11 січня 2010 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Природоохоронні організації підготували свої пропозиції до Правил утримання дельфінів в дельфінаріях

Учасники громадської кампанії проти комерційного використання дельфінів підготували і відправили до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України власну версію  проекту Правил утримання дельфінів в дельфінаріях.

Хоча кінцевою метою кампанії є поступове повне закриття дельфінаріїв, необхідно забезпечити і належні умови існування тим тваринам, що вже зараз перебувають у неволі. Адже в дельфінаріях, що існують зараз, умови утримання морських ссавців не відповідають їх біологічним потребам (що суперечить вимогам Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»). Проте, до цього часу Україна не лише не користується міжнародними стандартами умов утримання морських ссавців у неволі, а і зовсім немає таких стандартів, затверджених на національному рівні.

Під час розробки проекту Правил було використано Стандарти Європейської асоціації по вивченню водних ссавців для утримання дельфінів афалін, Додаткові стандарти утримання китоподібних у Великобританії, розробки щодо біологічного підходу до очищення води в дельфінаріях (Фінляндія), вітчизняні санітарні норми та правила. Внесено такі ключові пункти як:

- використання лише натуральної морської води,

- мінімальні розміри басейнів (для постійного перебування, басейну для виступів, ізоляційного басейну),

- вимоги до параметрів і якості води, ветеринарного забезпечення, годівлі тварин – всі тварини мають отримувати корм щоденно, в кількостях, що мають забезпечувати добрий стан здоров'я, неприпустимим є позбавлення годівлі, як прийом тренування або покаранн,

– інвентаризація та ідентифікація морських ссавців у дельфінаріях.

Такий проект Правил розроблено   виключно для дельфінів–афалін, як найбільш розповсюдженого виду невільних мешканців дельфінаріїв. На думку активістів громадської кампанії, спільне утримання дельфінів-афалін з іншими видами недоцільне і кожен вид повинен мати власні стандарти та умови утримання.

Проект Правил направленйи до Мінприроди України. Про подальший розвиток ситуації  в цій темі буде повідомлено додатково.Для контактів:

Катерина Полянська

Тел. 0631391408

ktgreentree@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар