пʼятницю, 26 лютого 2010 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Дельфінарій: львівських 16 метрів київським не рівня


Напередодні 19 лютого у Львові з'явились листівки, в яких закликали не відвідувати дельфінарій, і нагадували, що для тварин концертне життя в басейні -- ув'язнення. Ці листівки активісти розклеїли до Міжнародного дня захисту морських ссавців, який святкують саме у цей день.

Натомість, у Києві цей день зустріли більш «поважно»: проти поневолення дельфінів напередодні 19 лютого виступила екоінспекція – тут дельфінарій опломбували, а у виданні "Комсомольська Правда" оприлюднили заяву спеціаліста відділу біотичних ресурсів Державної екологічної інспекції Анатоля Гагенко, що заявив: «Нещасні тварини мешкають у 16 метрах! Це неприпустимо. Та взагалі, як можуть бути розташовані дельфінарії у містах, де нема моря? В Ялті та Севастополі ще можна зрозуміти їхнє розміщення, у Києві -- ні. Зараз ми опломбували критий дельфінарій, що розташований на Глушкова, 9. Наступним буде дельфінарій "Кобзов". Всіх дельфінів доведеться відправити до Криму", -- підсумував спеціаліст.

Цікаво, що у Львові, в дельфінарії-шапіто "Кобзов Аква-Шоу", басейн розміром має так само 16 метрів, як і в Києві! І живуть тут три тварини. Натомість, у нашому місті екоінспекція, схоже, не поспішає вживати якихось заходів і кваліфікувати це як жорстокість.

"На жаль, нині немає чітких правил утримання дельфінів у дельфінарії і немає зокрема нормативів, які мають прив'язку до нашого законодавства. Тому я не знаю, чим керувалися в Київській державній екологічній інспекції, коли давали висновок про жорстоку поведінку з тваринами", -- прокоментував ситуацію заступник начальника Держекоінспекції у Львівській області Леонід Кравець.

«Попри те, що, як ми дізналися з преси, у Києві однією з причин призупинення діяльності дельфінарію став незначний розмір басейну і кваліфікація цього факту як жорстоке поводження з тваринами, у Львові, попри те, що тут ми маємо ті самі 16 метрів, що й і у столиці, після численних перевірок представники інспекції не кваліфікували це як жорстокість. На мою думку, одна з причин цього -- відсутність чітких законодавчих рамок і правил щодо функціонування дельфінарію. Попри те, що у попередні 3 – 4 роки дельфінарії в Україні з'являлися один за одним, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України не вжило якихось заходів, щоби врегулювати цю діяльність і якимось чином провести контроль і розробити порядок отримання дозволів на таку діяльність і на утримання таких тварин у неволі. Внаслідок цього вони поставили цим діяльність дельфінарію поза правовим полем. А це, в свою чергу, привело до бездіяльності контролюючих органів, зокрема, екоінспекції -- тут не поспішають закривати дельфінарії чи кваліфікувати умови, в яких утримують тварин як жорстоке поводження, тому що бояться позову в суд у зв'язку з тим, що дельфінарії поза межами правового поля», -- стверджує керівник юридичного відділу МБО "Екологія-Право-Людина" Оля Мелень.

Водночас, за словами голови комісії природокористування, охорони довкілля і благоустрою ЛМР Віри Лясковської найбільш дієвий нині спосіб боротьби з закладом, де заробляють на червонокнижних видах, -- активні протести громади, адже, за її словами, наразі звернення до "компетентних служб" не допомогли: "Запити, які ми писали в різні інстанції з приводу функціонування у Львові дельфінарію, на жаль, не дали бажаного результату. Зокрема, я вважаю, що в СБУ до розгляду цю справу дали працівнику, який просто її завалив – була лише видимість роботи", -- повідомила голова комісії природокористування, охорони довкілля і благоустрою ЛМР Віра Лясковська.

"Окрім того, враховуючи те, що чиновники в міській раді активно сприяли відкриттю дельфінарію, а також терміни, які вказано у дозволах (передбачали, що дельфінарій працюватиме у Львові до березня), я офіційно звертатимуся до пана Садового, щоб негайно приймали рішення про закриття цього закладу", -- додала вона.

Наталя ГОРБАНЬ
http://ratusha.lviv.ua/delfinariy.html

Немає коментарів:

Дописати коментар