вівторок, 16 лютого 2010 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Дельфінарій продовжує працювати після того, як його опломбували

 Київський дельфінарій  «НЕМО» закритий та опечатаний. На черзі  дельфінарій Кобзов. Так можна було б почати прес-реліз, якби ми його пошироювали вчора…

За матеріалами низки столичних видань, співробітники Державної екологічної інспекції у м. Києві зупинили роботу дельфінарію «Немо» через неприпустимі умови утримання морських котиків та червонокнижних дельфінів-афалін. Зокрема, при утриманні тварин в даному дельфінарії відбувається грубе порушення статей 8, 25 та 26 Закону України «Про захист тварин від  жорстокого поводження», що може тягти адмінстративну та кримінальну відповідальність для їхніх влансиків.

Право опломбувати дельфінарій, як і будь-яке підприємство, що веде діяльність з порушенням природоохоронного законодавства, Державна екологічна інспекція має відповідно до повноважень, наданих їй згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.01 №1520.


Зокрема, з повідомлення на http://kp.ua/daily/150210/215157/ відома така заява екоінспекції: «Нещасні тварини мешкають в 16 метрах! Це неприпустимо. Та взагалі, як можуть бути розташовані дельфінарії у містах, де нема моря? В Ялті та Севастополі ще можна зрозуміти їхнє розміщення, а Києві – ні. Зараз ми опломували критий дельфінарій, що розташований на Глушкова, 9. Насиупним буде дельфінарій <<Кобзов>>. Ми його також маємо опломбувати. Всіх дельфінів доведеться відправити до Криму, - стверджує спеціаліст відділу біотичних ресурсів Державної екологічної інспекції, Анатолій Гагенко.».

Втім, вже сьогодні дельфінарій працює, наче нічого і не відбувалось. За даними  довідкової служби «Немо», робота закладу триває у штатному режимі. Там стверджують, що ніхто їх не закривав і кажуть, що вперше чують про опломбування.

«Сьогодні я спілкувався з працівником держекоінспекції, який днями особисто опломбував приміщення дельфінарію «Немо», про що складено відповідний протокол та навіть існує відеозапис. – говорить активіст Національного екологічного центру Укріїни (НЕЦУ) Олександр Соколенко. – Коментуючи інформацію про те, що дельфінарій знову працює, він зауважив, що, якщо це правда, то власники дельфінарію зірвали пломби і порушили рішення про тимчасову заборону роботи закладу. Він переконаний, що є потреба в негайній додатковій перевірці та застосування відповідних заходів реагування».

З неофіційних даних, вже протягом цього тижня Прокуратурою м. Києва можуть бути порушені відразу 2 карні справи проти дельфінарію «НЕМО»: щодо жорстокого поводження з тваринами та власне, щодо самовільного будівництва самого дельфінарію.

З інших джерел також відомо, що припинення участі дельфінів у виставах  дельфінарію «Кобзов» в Києві та Дніпропетровську викликані загибеллю тварин від нестерпних умов утримання. Наразі Активісти НЕЦУ з'ясовують додаткові факти з цього приводу. Про результати перевірки буде повідомлено додатково.

Попереднє повідомлення на цю тему:
Екологи просять СБУ зупинити роботу дельфінарію

http://www.necu.org.ua/zupynyty-robotu-delfinariyu/

Контакт:
Олександр Соколенко 0973969288
Василюк Олексій 0971000473
www.necu.org.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар