пʼятницю, 12 березня 2010 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Брехня дельфінарію "НЕМО" про Національний екологічний центр України

Національний екологічний центр України (НЕЦУ) заявляє про неправдиву інформацію, яку поширює про НЕЦУ керівництво дельфінарію «НЕМО» в розмовах з журналстами провідних видань.

Зокрема, йдеться про інтерв'ю директора Київського дельфінарія "НЕМО" (опломбованого екологічною інспекцією за відсутність дозволів і неприпустимі умови утримання тварин) Олексія Кисловського у виданні «Київські відомості»  http://www.kv.com.ua/archive/240127/social/240160.html Так, в цьому інтерв'ю сказано, що дельфінарій дотримується всіх європейських стандартів з утримання дельфінів, розроблених на підставі вимог міжнародних організацій, в тому числі і... Національного екологічного центру України (?!).

Слід сказати, що Правила утримання дельфінів дійсно існують, але існують в інших європейських країнах, а поки що не в Україні. В недалекому минулому, Державним океанаріумом і Міністерством охорони навколишнього природного середовища України підготували проект Правил утримання дельфінів у неволі.  На підставі різноманітних європейських правил утримання морських ссавців українські громадські екологічні організації, в тому числі, й Національний екологічний центр України, підготували власну редакцію Правил утримання морських ссавців у неволі. Зараз цей, відредагований проект Правил…, знаходяться на доопрацюванні у спеціалістів Державного океанаріму. Однак, ні ці Правила ні будь-які інші, ще ніким в Україні  поки що не затверджені.

Проте необхідно відмітити, що жоден з дельфінаріїв, розміщених у неморських містах, не вкладається у вимоги, що закладені громадскістю у нову редакцію Правил.

Слід наголосити й на тому, що громадські екологічні організації наполягають на тому, що для кожного виду морських ссавців мають бути свої Правила утримання, адже їх біологічні потреби можуть суттєво різнитись. В даному випадку, Правила, які розглядаються Державним океанаріумом, мають стосуватись лише дельфінів-афалін. Тоді як для морських котиків і морських левів, які поруч з дельфінами утримуються в українських дельфінаріях (у т.ч. "НЕМО"), а також для білух та моржів, які присутні в дельфінаріях "Кобзов", мають бути свої умови утримання, на виконання окремих Правил, які поки не розроблені.

В статті також дивує репліка директора дельфінарію про шість років існування дельфінарія, за які, до того ж, народилось два дельфіни. Нагадаємо, що Київський дельфінарій "НЕМО" відкрився 19 вересня 2009 року (і почалось це відкриття з побиття активістів, які прийшли на пікет, серед яких були і активісти Національного екологічного центру України). Тобто київському дельфінарію тільки півроку, і директор київського дельфінарію має звітувати про роботу свого розважального комерційного закладу, а не прикриватись уявними показниками одеського дельфінарію "НЕМО". Що стосується дельфінів, що народилися в неволі в Одесі, то ця цифра в заявах спеціалістів з вищеназваних дельфінаріїв в різних інтерв'ю різниться з одного до трьох. Навіть якщо в Одеському дельфінарії "НЕМО" народилось два дельфіни, то у відкритих в 2009 році дельфінаріях їх загалом дванадцять. Звідки взяті ці дельфіни, коли їх вилов в Україні і ввезення з Росії заборонені?

Позиція працівників дельфінарію зрозуміла. Вони вже вивчили своїх супротивників в обличчя і намагаються прикритись згадками цих організацій і особистостей.

У зв'язку із цим, ЗАЯВЛЯЄМО, що:

- достовірна інформація про позицію НЕЦУ на будь-які теми (у т.ч. і дотичні до проблеми утримання дельфінів в неволі) міститься лише на офіційному сайті НЕЦУ або поширюється через розсилку новин НЕЦУ;

- Діяльність НЕЦУ проти комерційного використання дельфінів не одноосібна, а є частиною всеукраїнської  кампанії, до якої входять десятки громадських організацій, ініціативних груп і окремих  активістів. Розробка правок до Правил  утримання і інші надбання в цьому напрямку є спільним здобутком всіх учасників громадської  кампанії.

- НЕЦУ і його окремі члени ніколи не проводили жодного  обговорення і жодних  зустрічей з керівництвом жодного з дельфінаріїв. Більше того, НЕЦУ активно добивається порушення кримінальної справи по факту самозахоплення земельної  ділянки та самовільного будівництва при спорудженні дельфінарію «НЕМО» в Києві.

- НЕЦУ, разом іншими учасниками громадської кампанії проти комерційного використання дельфінів в Україні, виступає за однозначне закриття всіх дельфінаріїв у неморських містах та вважає утримання дельфінів в них неприпустимим порушенням законодавства, оскільки ці тварини занесені до Червоної книги України.

Дивує позиція журналістів, які подають недостовірну інформацію про нашу організацію, надану особами, з якими ми ведемо боротьбу, не уточнивши цю інформацію власне у НЕЦУ. Журналістика має бути об'єктивною, а об'єктивність з односторонньої думки не народжується. НЕЦУ відкритий для діалогу, до нього завжди можна звернутись за коментарями, тим більш, коли його назва безпосередньо згадується іншою стороною.  

Водночас, НЕЦУ закликає керівництво видання  «Київські відомості» підготувати статтю-спростування, до якої НЕЦУ готовий активно залучитись та надати відповідні матеріали.

Національний екологічний центр України
Василюк Олексій
097 1000 473

Немає коментарів:

Дописати коментар