понеділок, 30 листопада 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Чи виживуть дельфіни у сухопутному Львові?


Батьки і діти від дельфінарію у захваті. Захисники тварин – у шоку


У сухопутному Львові поява дельфінарію (в районі вул. Наукової, біля супермаркетів) - подія неординарна. Квитки на це видовище розкупили ще напередодні відкриття, незважаючи на високу ціну (вихідні – 70-90 грн., будні – 50-70 грн.). Дельфінарій відкрили попри протести деяких громадських організацій та частини депутатів Львівської міської ради. Та й секретар міськради Володимир Квурт деякий час стверджував, що дельфінарій на Науковій може завдати шкоди місту. Окремі представники громадськості переконані, що дельфінарії функціонують, порушуючи закон про жорстоке поводження із тваринами, що там не дотримуються нормативів утримання морських тварин.

Авторка цих рядків була у дельфінарії у Варні. Маса незабутніх вражень, діти і батьки у захваті. Однак там дельфінарій – на березі Чорного моря. Як же бути з морськими тваринами у безводному Львові? Про це йшлося на засіданні "круглого столу", організованому у Львівському природознавчому музеї. Це зібрання науковців, депутатів, громадських діячів виявилося єдиним громадським слуханням з "дельфінячого" питання. Основний лейтмотив виступів громадськості: "сухопутний" дельфінарій – наруга над тваринами. Учасники "круглого столу" звернулися до СБУ у Львівській області з проханням провести перевірку щодо законності діяльності фірм-власників дельфінарію.

"Ідея відлову китоподібних – злочинна, оскільки практично всі вони включені у Червону книгу, - каже еколог, завідувач відділу охорони природної екосистеми Інституту екології Карпат НАНУ Олександр Кагало. – Відлов дельфінів - надприбутковий бізнес. Вартість вилову, транспортування і продажу одного дельфіна – десятки тисяч доларів. Тому знаходять купу аргументів, аби переправити тварин у дельфінарії (поранення тварин, потрапляння їх у сіті і трали, необхідність лікування). Але дельфін випадково потрапити у трали і сіті не може, бо він має гідроакустичний локатор (сонар), завдяки якому "бачить" за сотні метрів". Голова ГО "Бюро екологічних розслідувань" Дмитро Скрильніков каже, що дельфінів нерідко навмисне калічать, аби потім виловити і "реабілітувати".

Олександр Кагало стверджує: навіть у приморських дельфінаріях, де тварин випускають у море на реабілітацію, тривалість їхнього життя скорочується у 5-7 разів. У закритому дельфінарії дельфін живе 2-3 роки, у природі – до 35 років. Тобто у неволі вони приречені. Дельфіни мають постійно рухатися.

Саме на цьому і побудована система їх дресирування – дельфіни компенсують стрибками свою гіподинамію, якої набувають у замкненому просторі.

Колегу підтримує і директор Природознавчого музею Юрій Чорнобай. Дельфіни, що є ссавцями, тобто високоорганізованими тваринами, до кінця не вивчені. Деякі вчені навіть стверджують: за своїм розвитком дельфін уже не тварина, але ще не людина... За словами завідувача Зоологічного музею ЛНУ ім. І. Франка Ігоря Шидловського, у закритих дельфінаріях за кілька років дельфіни сліпнуть від хлору, хворіють на шкірні хвороби.

Депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк як інженер-електронник свого часу кілька років брав участь у програмі з бойового використання дельфінів – ще за часів СРСР. Він працював на таємному об'єкті у бухті Козачій у Севастополі, де утримували дельфінів у природному середовищі, але у великих вольєрах, відгороджених сітками. Депутат стверджує, що навіть у тих умовах вони хворіли на шкірні захворювання, їхній вік скорочувався.

Коли з'явилися дельфінарії?

За словами Юрія Кужелюка, під час американо-в'єтнамської війни (1960-ті роки) "в'єтнамські" підводні диверсанти чіпляли міни до днищ американських кораблів і підривали їх. Американці вирішили нейтралізувати диверсантів за допомогою спеціально дресированих дельфінів (тварин навчали зривати кисневу маску з людини). Під час роботи з дельфінами помітили, що вони вміють стрибати, забавлятися. Тоді виникла ідея використовувати їх з комерційною метою.

Коментар для «ВЗ»

Микола МОВЧАН, заступник міністра охорони навколишнього природного середовища України

Як ми з'ясували, власники дельфінаріїв мають усі дозволи на їх встановлення. Але там порушується закон України про жорстоке поводження із тваринами. Поводження там справді жорстоке, оскільки у неприморських дельфінаріях невідповідна вода і замало місця для тварин, що не відповідає їхнім природним потребам. Але наразі ми можемо тільки закликати жителів, щоби вони не відвідували ці дельфінарії - там знущаються над тваринами.

Поки захисники тварин б'ють на сполох, львів'яни активно відвідують дельфіняче шоу. 

Юлія ЛІЩЕНКО
Фото Мирона МАСЛЮКА
 

Немає коментарів:

Дописати коментар