четвер, 3 грудня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Дельфіни в стакані



Щиро кажучи, я не прихильних дельфінаріїв, зоопарків, цирку, боїв биків, як зрештою, й інших атракцій, де живі істоти мають страждати тільки для того, аби хтось міг на них подивитися, а хтось інший - на тих оглядинах заробити. Тож, коли отримала редакційне завдання - піти в дельфінарій, аби об'єктивно написати про його відкриття - відразу знала - захоплення від шоу не буде. Однак не очікувала, що тварин утримують в ТАКИХ умовах.

Життя в шатрі
Про те, що в шапіто "Кобзов Аква-Шоу", яке розмістили біля супермаркетів на Науковій, фізично не знайдеться достатньо місця для басейну порядного розміру, можна здогадатися, навіть не заходячи всередину. Адже в тому наметі мали б розташуватися, окрім басейну, ще й сцена, тисяча відвідувачів, виставка екзотичних рибок і плазунів, продавці попкорну разом із попкорном та апаратами для його виготовлення, допоміжні приміщення тощо. Однак, коли увійшла в середину і побачила басейн приблизно 20 метрів у діаметрі, де свій вік від шоу до шоу витрачають три дельфіни - була вражена. Якщо додати до, м'яко кажучи, скромних розмірів басейну ще й тисячу відвідувачів із дітьми у зовсім "не мовчазному настрої" та не надто високу стелю, від якої отой
"немовчазний настрій" відбивається, розумієш, яке несолодке життя, сповнене ароматами солодкої вати та попкорну, мають дельфіни. Не додає ентузіазму і низька темна стеля, що нависає над дельфінами, замість сонця і неба, і три чіпси, які очевидно, хтось із відвідувачів ненароком чи навмисно впустив у басейн. Дельфіни, тим часом, вистромили свої голови з води, і сумовито дивились, як шатро наповнюють відвідувачі.
Невмілі артисти пантрували за харчами
Дельфінів в львівському шапіто троє. Один із них під час шоу чемно виконував накази: носив туди-назад м'ячики, крутив на мордочці акробатичний круг, стрибав, словом, виконував всі ті позбавлені сенсу дії, які повинен виконувати дельфін, що вже ніколи не побачить моря, аби отримати корм...  Другий натомість виконував накази через раз і неохоче - складалося враження, що тварина, чи то знесилена від голоду, чи просто втомилася від такого життя - дельфін постійно забував про шоу та трюки, повертався до тренера, не виконавши завдання і чекав із надією на рибинку. Лише коли тренер вкидав крихітну рибку поблизу м'ячика - дельфін по дорозі за кормом пригадував про завдання і приносив таки м'яча. Третій дельфін, як сказав про нього ведучий шоу - "щойно вчиться". Під час шоу тварина постійно намагалася виконати трюк, хоча це йому і не вдавалося або виходило абияк. Однак дельфін зовсім не боявся виглядати невдахою і докладав максимум зусиль, адже за це йому кидають їжу... загалом, молодого дельфіна шкода найбільше. Адже, він, бідолаха, ще не знає, що таким буде все його життя.
Захоплення у відвідувачів не було...
Попри не надто скромну ціну - від 50 до півтори сотні гривень, шоу було дуже скромним. Принаймні так видалось автору. Та й інші відвідувачі цирку Кобзова не були захоплені. На запитання журналіста: "Чи сподобалося вам шоу?" відповідали "так собі", "може бути", або "сподобалися хіба що акробати"...


Наталя ГОРБАНЬ


Керівник юридичного відділу МБФ "Екологія-Право-Людина" Оля Мелень:
- Передовсім, слід зазначити що, відповідно до Бернської конвенції, яку ратифікувала Україна, на території нашої держави заборонено володіння дельфінами. Тобто, державні органи мали б застосовувати цю норму і контролювати її виконання в Україні. Однак наше Міністерство не надто поспішає перевіряти законність діяльності дельфінаріїв.


Окрім того, є багато запитань до дозволів, які отримав дельфінарій, і до природоохоронних органів. Зокрема, є запитання до санітарно-епідеміологічної станції. Як відомо, в басейні цирку-шапіто Кобзов дозволено плавання людей із дельфінами. Таким чином, до цього басейну потрібно застосовувати вимоги щодо якості води плавальних басейнів, і СЕС мала б контролювати тут якісь води. Натомість, СЕС під час санітарно-епідеміологічної експертизи провела дослідження лише тимчасових приміщень (навіть не об'єкта-дельфінарію як такого) без оцінки такого небезпечного фактору, як басейн із водою та тваринами та його впливу на людей, які купатимуться із дельфінами. СЕС також не провела оцінку відповідності води в басейні вимогам СНіПів щодо плавальних басейнів. Тож ми звертатимемося до СЕС із вимогою відкликати свої дозволи. Якщо ж вони не відкличуть, скасовуватимемо їх у судовому порядку і вимагатимемо притягнути до відповідальності винних осіб.


Аналогічна ситуація і з дозволом ветеринарної служби. Зокрема, відповідно до Закону "Про захист тварин від жорстокого поводження", аби використовувати дельфінів у видовищних заходах, потрібен дозвіл від центрального органу виконавчої влади з питань ветеринарної медицини. Тобто дельфінарій Кобзова повинен мати дозвіл Державного комітету ветеринарної медицини. Натомість цирк "Кобзов" отримав дозвіл від головного державного інспектора ветеринарної медицини у Львові на проведення заходів із залученням тварин. Отже, наш інспектор із ветеринарної медицини перевищив свої повноваження і не мав законного права видавати такий дозвіл.


Голова комісії природокористування, охорони довкілля і благоустрою ЛМР Віра Лясковська:
- Слід зазначити, що наша прокуратура не виявила жодних ініціатив, аби перевірити законність відкриття дельфінарію та його діяльність, як, зрештою, і наші природоохоронні органи, що поставилися до Цирку Кобзова, м'яко кажучи, лояльно.
Натомість, дельфінарій Кобзова надав документ, у якому було вказано, що дельфіни, яких використовуватимуть у Львові під час шоу, привезені з Москви, їм п'ятнадцять років. Однак, учора під час перевірки СБУ отримали документи, які свідчать про те, що в Цирку Кобзова використовують тварин, яким 15, 18 і 20 років. Тобто це в жодному випадку не можуть бути ті дельфіни, яких купили в Москві. Відтак виникає питання: звідки ті дельфіни, яких використовуватимуть у нас? І на якій підставі їх використовують із комерційною метою в Цирку Кобзова, що на Науковій.  На сьогодні розслідування триває.

Немає коментарів:

Дописати коментар