суботу, 5 грудня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Роздача природоохоронних листівок у дельфінарії Кобзов пройшла вдало


Київські природоохоронці та зоозахисники успішно проінформували відвідувачів дельфінарію «Кобзов» про необхідність заборони утримання морських тварин у неволі задля комерційного використання.

 4 грудня київськими активістами громадської кампанії проти утримання морських тварин у неволі було проведено інформаційно-просвітницький захід у дельфінарії «Кобзов» (м. Київ, вул. Фрунзе, 105, стадіон «Спартак»). У заході взяли участь 17 представників громадських організацій та просто небайдужих громадян. Хлопці та дівчата відвідали так зване «Романтичне нічне шоу», широко анонсоване дельфінарієм «Кобзов» у Києві. В приміщенні дельфінарію активісти роздали листівки, в яких описувалася шкода, якої завдає дельфінам утримання їх у неволі.

Після того, як адміністратори дельфінарію помітили активістів, охоронці попрохали їх полишити приміщення. Захід довелося припинити до початку «романтичного шоу», аби не провокувати охорону та не дискредитувати саму громадську кампанію. Але учасники добилися очікуваного ефекту: відвідувачі отримали інформацію про те, як страждають дельфіни у неволі.

Захід відбувся в рамках кампанії проти комерційного використання дельфінів. Учасники кампанії планують провести нові акції біля дельфінаріїв по всій Україні.

Варто зазначити, що під час першої інформаційно-просвітницької акції, що відбулася в Києві 19 вересня 2009 р. біля дельфінарію «Немо» в Києві, група невідомих вчинила напад на активістів природоохоронних організацій. Натомість 4 грудня охоронці дельфінарію «Кобзов» прореагували на критику без застосування насильства.

 Довідка. Кампанія проти комерційного використання дельфінів розпочалася в Україні у травні 2009 р. Кампанію підтримали Національний екологічний центр України, Дружини охорони природи міст Харкова, Києва та Дніпропетровська, громадська ініціатива «Люди за права тварин», ГО «Град» та низка інших громадських організацій та ініціатив. Основними причинами, згідно яких не можна утримувати тварин у неволі, природоохоронці називають фізичні умови утримання дельфінів (їдке середовище, відбиття ехолокаційних сигналів тварин та ін.), самотність та дресирування морських тварин. Крім того, зараз на території України та РФ заборонений вилов усіх видів дельфінів, які належить для Чернової книги України.

Відповідно до Бернської конвенції, яку ратифікувала Україна, на території нашої держави заборонено володіння дельфінами. Однак Міністерство охорони навколишнього природного середовища України не поспішає перевіряти законність діяльності дельфінаріїв. Нещодавно Міністерство оголосило, що готує проект постанови про правила утримання дельфінів у неволі на території України.

Матеріали по темі:

- резолюція круглого столу по проблемі комерційного використання дельфінів в Україні.
http://pryroda.in.ua/dop/dolphins/

- екологи просять СБУ зупинити роботу дельфінарія. «Немо»

http://pryroda.in.ua/stepan/ekologi-prosyat-sbu-zupiniti-robotu-delfinariya/

- прес-реліз «Державні контролюючі органи «зам'яли» справу про напад на учасників акції біля дельфінарію «НЕМО»
http://www.necu.org.ua/mvs-zamyalo-spravu-pro-napad-nemo/
- блог кампанії проти комерційного використання дельфінів
http://rescuedolphin.blogspot.com/

- веб-сайт кампанії проти комерційного використання дельфінів
http://delfinariy.net.ua/

Для контактів:

Заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк
Т. 097 1000 473
http://www.necu.org.ua/ <
http://www.necu.org.ua/>
E-mail: vasyliuk@gmail.com


Представник НЕЦУ Олег Андрос
Т. 097 502 75 51
E-mail: androsland@inbox.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар