середу, 9 грудня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Дельфінарії: рай чи пекло для дельфінів?


В Україні розгортається конфлікт навколо дельфінаріїв. Останнім часом такі заклади стали популярними не лише у приморських містах, а й далеко на суші - в різних регіонах країни їх стає дедалі більше.
Природоохоронці незадоволені - мовляв, там тварин заради заробітку тримають у неналежних умовах, а через стрімке поширення дельфінаріїв, їх yсе більше виловлюють з моря. Хоча власники закладів мають що сказати у відповідь.
Усмішка дельфіна
Джина (на фото) - молода самиця-дельфін, яка живе у державному океанаріумі у Севастополі і допомагає лікувати дітей. А ще вона любить співати та плескати хвостом об воду.
Всі тварини дуже молоді, всі дуже контактні, дуже люблять спілкуватися з дітками
Т.Щемелькова
Дельфіни здавна славляться серед усіх ссавців своює розважливістю та охочим контактом з людьми. Багатьом навіть здається, наче ці тварини постійно усміхаються. Виглядає на те, що у Севастополі дельфіни справді задоволені тим, чим вони займаються. Тренер і психолог Тетяна Щемелькова запевнила Бі-Бі-Сі, що вони враховують можливості тварин і не перевантажують їх: "Всі тварини дуже молоді, всі дуже контактні, дуже люблять спілкуватися з дітками."
Як шпроти в банці
Але чи завжди "усмішка" дельфіна означає, що тварина задоволена умовами, в яких перебуває? "Як шпроти в банці" - так висловлюються природоохоронці про тих тварин, яким судилося "працювати" у приватних дельфінаріях та цирках по всій країні.
"З кожним роком все більше і більше, буквально як гриби, виростають приватні океанарії та дельфінарії. Як правило, це комерційні структури, мета яких - заробити гроші на цирковому шоу, або знову ж таки на проведенні сеансів дельфінотерапії," - говорить Вадим Гуцан, старший науковий співробітник океанарію в Севастополі.
Як правило, це комерційні структури, мета яких - заробити гроші на цирковому шоу, або знову ж таки на проведенні сеансів дельфінотерапії
В.Гуцан
За словами екологів, дельфіни - це справді вигідний бізнес, а прибуток від одного шоу може складати 40 тисяч гривень. Можливо, саме через це подібні заклади почали так ширитися Україною - у Львові, Києві, Донецьку, Дніпропетровську. В деяких містах є навіть по кілька дельфінаріїв. Виглядає на те, що на цьому ринку вже з'явилася конкуренція.
Екологи обурені, вони стверджуюють, що дельфінів тримають у занадто малих, а іноді навіть пересувних басейнах, у брудній, не морській воді, яку до того ж хлорують. Від цього, за словами Дмитра Скрильникова із Бюро екологічних розслідувань, тварини дуже страждають.
дельфін
Діти і дельфіни: взаємна симпатія
Дмитро Скрильников: "Основні протести екологів спрямовані проти дельфінаріїв, що розташовані у віддалених від моря містах. Вони не дають змоги забезпечити нормальні умови для перебування дельфінів, які би відповідали їхнім природнім потребам. І якщо воду можна довезти й очистити, то питання розміру цих басейнів і тривалості життя дельфінів є дуже спільними."
Екологи обіцяють організовувати акції протесту проти дельфінаріїв. Також вони звернулися до Служби безпеки України, аби та перевірила законність розташування деяких дельфінаріїв та інші питання, пов'язані з їх роботою. "Є підстави стверджувати, що під одні й ті самі документи щоразу можна підставляти нових дельфінів," - розповів Дмитро Скрильников.
Дельфінарії як шанс на життя
Однак опонуюча сторона у відповідь називає все це лише піаром. Тренер одеського приватного дельфінарію Єлена Комагорова каже, що люди, які ширять подібні заяви, насправді нічого не тямлять у поводженні з дельфінами. Сама вона тренує тварин уже 14 років і заперечує усі звинувачення про неналежне ставлення до дельфінів у приватних закладах.
Якщо якийсь дельфінарій відловить три дорослих самки, то це може стати катастрофою для всіє зграї, тому що афаліна народжує один раз на три роки
П.Гольдін
Єлена Комагорова: "Тут треба більше вміти любити цих тварин. Зі сторони ви можете абсолютно розмірковувати, мовляв хлор - це дуже погано... Але на дворі 21 століття, панове! Який хлор, про що ви кажете? Якщо якась частина і використовується, то це природній хлор, продуктами розпаду якого є морська сіль і вода. Все цілодобово фільтрується, також ми використовуємо ультрафіолетові лампи для знезараження води і озонування."
За словами фахівця, більшість дельфінаріїв по всьому світу використовують штучну воду. Тим паче, що вода із Чорного моря у прибережній зоні занадто забруднена.
Єлена Комагорова запевнила, що всі дельфіни, які потрапляють до дельфінарію, це тварини, яких хворими знайшли на узбережжі. На волі, за її словами, вони не мали шансів вижити, а в дельфінаріях після лікування можуть жити до 30 років і мають потомство.
Без самок - катастрофа
Втім, природоохоронці підозрюють, що для дельфінаріїв, яких стало так багато, можуть виловлювати і здорових тварин, які, до слова, занесені в Червону книгу України.
За словами дослідника Павла Гольдіна із Таврійського університету, зараз вважають, що популяція афаліни - саме цей вид дельфінів живе у Чорному морі - збільшується. Але достеменно невідомо, скільки їх є: чи 5, чи 10 тисяч, чи може й більше. І виловлювати цих ссавців дуже небезпечно. "Якщо якийсь дельфінарій відловить три дорослих самки, то це може стати катастрофою для всіє зграї, тому що афаліна народжує один раз на три роки. Тому якщо, наприклад, одночасно вилучити три чи чотири дорослих самки, це покладе край усій демографії популяції," - розповів Бі-Бі-Сі науковець Павло Гольдін.
Роман Лебедь
Бі-Бі-Сі, Київ

Немає коментарів:

Дописати коментар