понеділок, 2 листопада 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] На дельфінaрій не розповсюджується карантин?


Як нам стало відомо сьогодні, власники київського дельфінарію „Немо” ігнорують постанову Кабінету міністрів України № 1152 „Про запобігання поширенню грипу  типу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09  і гострих респіраторних захворювань серед населення».
Так, в постанові,  зокрема йдеться про те, що слід  „Увести з 30 жовтня 2009 р. на території України вищий рівень небезпеки поширення грипу типу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09 (далі — пандемічний грип), заборонивши проведення всіх масових заходів”. Але на наш дзвінок до довідкової служби дельфінарію „Немо” оператор повідомила нас, що про жодний карантин власники дельфінарію не чули, і ніяких масових заходів скасовувати не збираються.
Хочемо нагадати, що реклама дельфінарію „Немо” розрахована передусім на дитячу аудиторію; діти є основною категорією відвідувачів закладу, а діти віком до 5 років можуть відвідувати дельфінарій безкоштовно. Разом з тим, за даними Міністерства охорони здоров’я, вірус грипу А/Н1N1 передається повітряно-крапельним шляхом при безпосередньому контакті хворої та здорової людини, і може передаватись навіть під час інкубаційного періоду, коли клінічні прояви хвороби відсутні. Найкраще вірус поширюється у закритих теплих приміщеннях з підвищеною вологістю повітря, до яких, безумовно, належать дельфінарії. Також слід зазначити, що, за даними лікарів-ветеринарів, потенційними носіями бактеріальної пневмонії та специфічних стрептококів можуть бути самі дельфіни, які теоретично можуть передавати хвороби відвідувачам дельфінарію під час купання, а це, у більшості – діти.
Своїми діями, власники дельфінарію „Немо” не лише порушують постанову Кабінету Міністрів України №1152, а і безпосередньо наражають на небезпеку захворіти на високопатогенний грип та інші вірусні хвороби відвідувачів вистав, переважно дітей.
Молодіжне відділення Національного екологічного центру України
02.11.2009 р.

1 коментар: