понеділок, 30 листопада 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Чи виживуть дельфіни у сухопутному Львові?


Батьки і діти від дельфінарію у захваті. Захисники тварин – у шоку


У сухопутному Львові поява дельфінарію (в районі вул. Наукової, біля супермаркетів) - подія неординарна. Квитки на це видовище розкупили ще напередодні відкриття, незважаючи на високу ціну (вихідні – 70-90 грн., будні – 50-70 грн.). Дельфінарій відкрили попри протести деяких громадських організацій та частини депутатів Львівської міської ради. Та й секретар міськради Володимир Квурт деякий час стверджував, що дельфінарій на Науковій може завдати шкоди місту. Окремі представники громадськості переконані, що дельфінарії функціонують, порушуючи закон про жорстоке поводження із тваринами, що там не дотримуються нормативів утримання морських тварин.

Авторка цих рядків була у дельфінарії у Варні. Маса незабутніх вражень, діти і батьки у захваті. Однак там дельфінарій – на березі Чорного моря. Як же бути з морськими тваринами у безводному Львові? Про це йшлося на засіданні "круглого столу", організованому у Львівському природознавчому музеї. Це зібрання науковців, депутатів, громадських діячів виявилося єдиним громадським слуханням з "дельфінячого" питання. Основний лейтмотив виступів громадськості: "сухопутний" дельфінарій – наруга над тваринами. Учасники "круглого столу" звернулися до СБУ у Львівській області з проханням провести перевірку щодо законності діяльності фірм-власників дельфінарію.

"Ідея відлову китоподібних – злочинна, оскільки практично всі вони включені у Червону книгу, - каже еколог, завідувач відділу охорони природної екосистеми Інституту екології Карпат НАНУ Олександр Кагало. – Відлов дельфінів - надприбутковий бізнес. Вартість вилову, транспортування і продажу одного дельфіна – десятки тисяч доларів. Тому знаходять купу аргументів, аби переправити тварин у дельфінарії (поранення тварин, потрапляння їх у сіті і трали, необхідність лікування). Але дельфін випадково потрапити у трали і сіті не може, бо він має гідроакустичний локатор (сонар), завдяки якому "бачить" за сотні метрів". Голова ГО "Бюро екологічних розслідувань" Дмитро Скрильніков каже, що дельфінів нерідко навмисне калічать, аби потім виловити і "реабілітувати".

Олександр Кагало стверджує: навіть у приморських дельфінаріях, де тварин випускають у море на реабілітацію, тривалість їхнього життя скорочується у 5-7 разів. У закритому дельфінарії дельфін живе 2-3 роки, у природі – до 35 років. Тобто у неволі вони приречені. Дельфіни мають постійно рухатися.

Саме на цьому і побудована система їх дресирування – дельфіни компенсують стрибками свою гіподинамію, якої набувають у замкненому просторі.

Колегу підтримує і директор Природознавчого музею Юрій Чорнобай. Дельфіни, що є ссавцями, тобто високоорганізованими тваринами, до кінця не вивчені. Деякі вчені навіть стверджують: за своїм розвитком дельфін уже не тварина, але ще не людина... За словами завідувача Зоологічного музею ЛНУ ім. І. Франка Ігоря Шидловського, у закритих дельфінаріях за кілька років дельфіни сліпнуть від хлору, хворіють на шкірні хвороби.

Депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк як інженер-електронник свого часу кілька років брав участь у програмі з бойового використання дельфінів – ще за часів СРСР. Він працював на таємному об'єкті у бухті Козачій у Севастополі, де утримували дельфінів у природному середовищі, але у великих вольєрах, відгороджених сітками. Депутат стверджує, що навіть у тих умовах вони хворіли на шкірні захворювання, їхній вік скорочувався.

Коли з'явилися дельфінарії?

За словами Юрія Кужелюка, під час американо-в'єтнамської війни (1960-ті роки) "в'єтнамські" підводні диверсанти чіпляли міни до днищ американських кораблів і підривали їх. Американці вирішили нейтралізувати диверсантів за допомогою спеціально дресированих дельфінів (тварин навчали зривати кисневу маску з людини). Під час роботи з дельфінами помітили, що вони вміють стрибати, забавлятися. Тоді виникла ідея використовувати їх з комерційною метою.

Коментар для «ВЗ»

Микола МОВЧАН, заступник міністра охорони навколишнього природного середовища України

Як ми з'ясували, власники дельфінаріїв мають усі дозволи на їх встановлення. Але там порушується закон України про жорстоке поводження із тваринами. Поводження там справді жорстоке, оскільки у неприморських дельфінаріях невідповідна вода і замало місця для тварин, що не відповідає їхнім природним потребам. Але наразі ми можемо тільки закликати жителів, щоби вони не відвідували ці дельфінарії - там знущаються над тваринами.

Поки захисники тварин б'ють на сполох, львів'яни активно відвідують дельфіняче шоу. 

Юлія ЛІЩЕНКО
Фото Мирона МАСЛЮКА
 

понеділок, 23 листопада 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Мнения разошлись. Нужен ли Львову дельфинарий?


Во Львове дискутируют – нужен ли городу дельфинарий. Лоббисты из группы городских депутатов и должностных лиц убеждены: это привлечет во Львов туристов. Кроме того, не будет пустовать городская казна. Однако оппоненты создания дельфинария твердят: это настоящее издевательство над умными существами.

Первый передвижной дельфинарий планировали разместить в одном из центральных парков Львова. Однако некоторые городские избранники и представители общины выступили против.

Вера Лясковская, депутат Львовского горсовета:

Що це за тимчасова конструкція? 30 метрів діаметром і наповнена кількома тонами води. Що це стоятиме на курячих ніжках? Це робиться з метою вилучити землю.

Зоологи тоже бьют в набат. По их словам, пребывание дельфинов в передвижных шапито – это издевательство над животными.

Игорь Шидловский, зоолог:

У хлорованій воді у дельфінів виникає сліпота. Життя у 30 років скорочується майже у 6 разів... У замкнутому просторі немає можливості здійснювати відповідну кількість рухів, і замкнутий простір перешкоджає спілкуванню.

Несмотря на многочисленные протесты, во Львове недавно все же появился передвижной дельфинарий – в спальном районе. Все технические разрешения предоставили коммунальщики. Впрочем, защитники дельфинов уверяют: сделают все, чтобы остановить произвол.

Вера Лясковская, депутат Львовского горсовета:

Спільними зусиллями відключимо воду, електроенергію, аби припинити це знущання над істотами. 

Вікна 08:00
 


Наталья Добрая, Владимир Моисеев, Олесь Яремко, Львов, программа «Вікна», СТБ


 ВІДЕО: http://stb.ua/e107_plugins/videotv/videoview.php?view.16675  

неділю, 22 листопада 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Переезд четырех одесских дельфинов в Донецк отложен


Переселение в Донецк четырех дельфинов-афалин, двух морских котиков и морского льва из одесского дельфинария «Немо» решено отложить до середины декабря.
Как пишет газета «Сегодня», строительство дельфинария в Донецке несколько затянулось. Вероятно, комплекс откроется к Новому году, а не 19 декабря, как планировалось.
К переезду готовятся, в частности, дельфины Коля, Женя и Оскар. Четвертый – пока безымянный, его недавно спасли в море. Напомним, что Коля – отец маленькой Сони, которая родилась в одесском дельфинарии «Немо» 26 июля. Издание приводит рассказ тренера Елены Комогоровой о детеныше: Соня «такая подвижная и игривая, что иногда мешает вести представления. Любит хвататься зубками за ноги тренеров и обожает, когда ее катают, ухватившись за хвост. Я не видела еще, чтобы малыши позволяли такое близкое общение».
Во время путешествия в Донецк папу Сони и его «коллег» будут охранять бойцы спецподразделения «Титан». Зрителями первого – бесплатного – шоу станут воспитанники детских домов и интернатов.
Отметим, что в октябре на сессии Львовского городского совета был снят с повестки дня вопрос о строительстве дельфинария. Его также хочет соорудить одесская компания «Нерум» – владелица сети заведений «Немо».
Председатель комиссии по вопросам природопользования Львовского горсовета Вера Лясковская говорит, что не может допустить существования в городе «чего-то противоестественного»: «У нас нет условий: нужно обеспечить учреждение морской водой. Я считаю, что дельфинарии следует запретить во всем мире, так как животные гибнут». Напомним, что, например, в дельфинарии, созданном одесситами в Харькове, бассейны заполняются искусственной морской водой.
Между тем и в этом городе, и в Киеве открытия заведений сети «Немо» сопровождались акциями протеста. Их участники тоже утверждали, что век водоплавающих артистов короток, а уход за животными – ненадлежащий.
Тренер Дмитрий Урывский отвергает эти обвинения. По словам специалиста, состояние животных регулярно контролируют ветеринары: «И порой в море дельфин давно бы погиб по тем или иным причинам. Есть медикаментозное вмешательство: люди придумали антибиотики и восстанавливают дельфинов, они продолжают жить».
Одесский дельфинарий работает с 2005 года. 
http://www.viknaodessa.od.ua/news/?news=21567 

середу, 18 листопада 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Одесские дельфины готовятся к переезду в Донецк


Четыре дельфина, два морских котика и морской лев из одесского дельфинария «Немо» готовятся к переезду в Донецк. Там 19 октября откроется еще один филиал учреждения.
Как пишет «Газета по-донецки», животные будут путешествовать «в специальной машине с водой» и под охраной бойцов спецподразделения «Титан». Сейчас завершается внутренняя отделка здания нового дельфинария.
Зрителями первого – бесплатного – шоу станут воспитанники детских домов и интернатов. В планах учреждения – сеансы дельфинотерапии для ребят с детским церебральным параличом, болезнью Дауна и аутизмом.
В октябре на сессии Львовского городского совета был снят с повестки дня вопрос о строительстве дельфинария. Его также хочет соорудить одесская компания «Нерум» – владелица сети заведений «Немо».
Председатель комиссии по вопросам природопользования Львовского горсовета Вера Лясковская говорит, что не может допустить существования в городе «чего-то противоестественного»: «У нас нет условий: нужно обеспечить учреждение морской водой. Я считаю, что дельфинарии следует запретить во всем мире, так как животные гибнут».
Напомним, что, например, в дельфинарии, созданном одесситами в Харькове, бассейны заполняются искусственной морской водой. Между тем и в этом городе, и в Киеве открытия заведений сети «Немо» сопровождались акциями протеста. Их участники тоже утверждали, что век водоплавающих артистов короток, а уход за животными – ненадлежащий.
Тренер Дмитрий Урывский отвергает эти обвинения. По словам специалиста, состояние животных регулярно контролируют ветеринары: «И порой в море дельфин давно бы погиб по тем или иным причинам. Есть медикаментозное вмешательство: люди придумали антибиотики и восстанавливают дельфинов, они продолжают жить».
Одесский дельфинарий работает с 2005 года.

понеділок, 2 листопада 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] На дельфінaрій не розповсюджується карантин?


Як нам стало відомо сьогодні, власники київського дельфінарію „Немо” ігнорують постанову Кабінету міністрів України № 1152 „Про запобігання поширенню грипу  типу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09  і гострих респіраторних захворювань серед населення».
Так, в постанові,  зокрема йдеться про те, що слід  „Увести з 30 жовтня 2009 р. на території України вищий рівень небезпеки поширення грипу типу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09 (далі — пандемічний грип), заборонивши проведення всіх масових заходів”. Але на наш дзвінок до довідкової служби дельфінарію „Немо” оператор повідомила нас, що про жодний карантин власники дельфінарію не чули, і ніяких масових заходів скасовувати не збираються.
Хочемо нагадати, що реклама дельфінарію „Немо” розрахована передусім на дитячу аудиторію; діти є основною категорією відвідувачів закладу, а діти віком до 5 років можуть відвідувати дельфінарій безкоштовно. Разом з тим, за даними Міністерства охорони здоров’я, вірус грипу А/Н1N1 передається повітряно-крапельним шляхом при безпосередньому контакті хворої та здорової людини, і може передаватись навіть під час інкубаційного періоду, коли клінічні прояви хвороби відсутні. Найкраще вірус поширюється у закритих теплих приміщеннях з підвищеною вологістю повітря, до яких, безумовно, належать дельфінарії. Також слід зазначити, що, за даними лікарів-ветеринарів, потенційними носіями бактеріальної пневмонії та специфічних стрептококів можуть бути самі дельфіни, які теоретично можуть передавати хвороби відвідувачам дельфінарію під час купання, а це, у більшості – діти.
Своїми діями, власники дельфінарію „Немо” не лише порушують постанову Кабінету Міністрів України №1152, а і безпосередньо наражають на небезпеку захворіти на високопатогенний грип та інші вірусні хвороби відвідувачів вистав, переважно дітей.
Молодіжне відділення Національного екологічного центру України
02.11.2009 р.