суботу, 23 січня 2010 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Більшість дельфінаріїв — поза законом?

Майже всі дельфінарії України утримують однойменних ссавців без дозволів, порушуючи закони України «Про Червону книгу України» і «Про захист тварин від жорстокого поводження», повідомляє Національний екологічний центр України. За інформацією організації, таким є висновок перевірки закладів Державною екологічною інспекцією України.
Після того, як минулоріч відкрилися дельфінарії у віддалених від моря містах (у Харкові, Дніпропетровську, Львові, Донецьку та двох у Києві), НЕЦУ та Дружина охорони природи Києва надіслали до Мінприроди, Генеральної прокуратури і Держекоінспекції звернення щодо порушення вимог законодавства під час утримання та використання тварин, занесених до Червоної книги країни, у комерційних цілях. Адже такі заклади мають отримати від міністерства дозвіл на вилучення ссавців з природного середовища і утримання червонокнижних видів (дельфінів-афалін) у неволі.

Як розповів «Голосу України» заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк, згідно з повноваженнями Держекоінспекції, вона може зупинити роботу дельфінаріїв, що не мають погоджень по лінії Мінприроди та таких, що порушують природоохоронне законодавство. «Ті ж, які збудовані незаконно, як наприклад в Києві, де немає ні землевідведення, ні дозволів на будівництво, мають бути знесені, що передбачено законодавством». 

Що ж до самих ссавців, то «якщо на дельфінів дозволів немає, значить, утримувати їх не можна, і власністю дельфінарія вони законно не є. Тому тварини мають бути вилучені і передані в державний океанаріум», вважає Олексій Василюк. Ну і головне, коментує експерт, «всюди, де нема дозволів СЕС, ветеринарів (у Києві і Львові), пожежників (у Донецьку), повинні бути заборонені вистави і допуск туди дітей». 

 Анна БОЙКО.

http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=161534

Немає коментарів:

Дописати коментар