четвер, 1 березня 2012 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Дельфіни, виявляється, вміють казати: "Доброго дня!"

Зоологи знайшли у дельфінів сигнал привітання, яким обмінюються ватажки двох груп тварин при зустрічі один з одним.

Дельфіни відомі розумом і кмітливістю, вони навіть розуміють мову і жести людини. Багато хто порівнює їх за рівнем розвитку з вищими приматами.

Як зазначає виданя compulenta.ru, при цьому до цих пір незрозуміло, чи застосовують дельфіни свої видатні розумові здібності в дикій природі. Були навіть сумніви в тому, що вони користуються тим багатим словниковим запасом, який демонструють у неволі. Лише в 2004 році дослідникам вдалося підслухати розмови дельфінів у морі. Це переконало зоологів, що багатий спектр дельфінів клацання і посвистування -- не побічний результат утримання під наглядом людини. Але що саме вони при цьому повідомляють один одному -- залишалося загадкою.

Зоологи з Університету Сент-Ендрюс (Великобританія) задалися метою з'ясувати, чи є який-небудь соціальний сенс у сигналів, якими обмінюються дельфіни. За допомогою підводних мікрофонів вони прослуховували групу поблизу узбережжя Шотландії, слідували за тваринами в невеликому човні.

Запис вели таким чином, що можна було визначити голос кожного дельфіна в зграї. І, як пишуть зоологи, їм вдалося дізнатися щось важливе: виявляється, коли дві групи дельфінів зустрічаються, вони обмінюються спеціальним вітальним сигналом. Причому діалог відбувається тільки в тому випадку, якщо групи об'єднуються, нехай і на короткий час.

Ще цікавішим виглядає той факт, що обмін сигналами відбувається лише між двома особинами, тоді як всі інші -- мовчать. Тому ніяк не можна припустити, що тварини просто промацують простір навколо себе, як вони це роблять постійно. Швидше це нагадує ритуальний обмін привітаннями між ватажками.

Однак було б передчасним говорити про деталі соціальної структури у дельфінів, наявності лідерів і т. п. Вчені зробили лише перші кроки по розшифровці дельфінячого мови. Ясно поки що одне: у цих тварин є спеціальні сигнали, які не несуть утилітарною ехолокаційні функції і потрібні тільки для спілкування.

http://www.expres.ua/news/2012/03/01/61483

Немає коментарів:

Дописати коментар