пʼятницю, 29 січня 2010 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] ТОВ "НЕРУМ" прикривається недійсним Дозволом Мінприроди

Як повідомлялось раніше, Державна екологічна інспекція у Донецькій області за дорученням Генеральної пркуратури здійснила позапланову перевірку ТОВ "НЕРУМ", що є власником Донецького міського дельфінарію "НЕМО" (а також дельфінаріїв у Харкові, Києві, Ялті і Одесі) 17 грудня 2009 року.

Перевірка встановила, що будівництво Донецького дельфінарію здійснено без погодження з територіальним органом Міністерства охорони навколишнього природного середовища в Донецькій області, що є порушення вимог ст. 42 Закону України "Про тваринний світ". На час перевірки не представлено Висновку державної екологічної експертизи щодо будівництва Донецького дельфінарію.

У ТОВ "НЕРУМ" відсутній дозвіл на утримання диких тварин у неволі, та дозвільні документи, що підтверджують законність надання морських ссавців-китоподібних, які занесені до Червоної книги України, у приватну власність та розведення їх у неволі, що є порушенням вимог законодавства України з питань охорони навколишнього природного середовища.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України у своєму листі до Донецької міської громадської організації "Гуманіст" № 22629/11/10-09 від 28 грудня 2009 року також повідомляло, що Донецький дельфінарій не звертався до них за дозволом на вилучення дельфінів з природного середовища.

Однак, Управління культури і туризму при Донецькій міській раді повідомляє, що ТОВ "НЕРУМ" сумісно з ТОВ "Океанаріум Аквамарін" мають дозвіл від Міністерства охорони навколишнього природного середовища України на здобування тварин, які занесені до Червоної книги України.

В чому причина таких розбіжностей в повідомленнях різних інстанцій?

Справа в тому, що ТОВ "НЕРУМ" надало Донецькій міській раді свій Дозвіл на здобування тварин, занесених до Червоної книги України, наданий Міністерством охорони навколишнього природного середовища України 19 липня 2007 року (№ 6870/20/4-10).

Однак, Донецька міська рада не врахувала того, що Наказом № 165 від 31 березня 2008 року Міністерство охорони навколишнього природного середовища України ввело Мораторій на вилов червонокнижних дельфінів на три роки (тобто до 2011 року) і з квітня 2008 року всі Дозволи на вилучення червонокнижних дельфінів з природного середовища, видані Міністерством охорони навколишнього природного середовища України в попередні роки, були анульовані.

Таким чином, Дозвіл ТОВ "НЕРУМ" на здобування червонокнижних тварин від 19 липня 2007 року не має юридичної сили. Всі дельфіни, вилучені ТОВ "Нерум" з природного середовища існування після березня 2008 року здобуті браконьєрським способом.
РОЗСИЛКА МВ НЕЦУ
Дозвіл, який показували у Львівській міській Раді:
фото: БЕР

суботу, 23 січня 2010 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Більшість дельфінаріїв — поза законом?

Майже всі дельфінарії України утримують однойменних ссавців без дозволів, порушуючи закони України «Про Червону книгу України» і «Про захист тварин від жорстокого поводження», повідомляє Національний екологічний центр України. За інформацією організації, таким є висновок перевірки закладів Державною екологічною інспекцією України.
Після того, як минулоріч відкрилися дельфінарії у віддалених від моря містах (у Харкові, Дніпропетровську, Львові, Донецьку та двох у Києві), НЕЦУ та Дружина охорони природи Києва надіслали до Мінприроди, Генеральної прокуратури і Держекоінспекції звернення щодо порушення вимог законодавства під час утримання та використання тварин, занесених до Червоної книги країни, у комерційних цілях. Адже такі заклади мають отримати від міністерства дозвіл на вилучення ссавців з природного середовища і утримання червонокнижних видів (дельфінів-афалін) у неволі.

Як розповів «Голосу України» заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк, згідно з повноваженнями Держекоінспекції, вона може зупинити роботу дельфінаріїв, що не мають погоджень по лінії Мінприроди та таких, що порушують природоохоронне законодавство. «Ті ж, які збудовані незаконно, як наприклад в Києві, де немає ні землевідведення, ні дозволів на будівництво, мають бути знесені, що передбачено законодавством». 

Що ж до самих ссавців, то «якщо на дельфінів дозволів немає, значить, утримувати їх не можна, і власністю дельфінарія вони законно не є. Тому тварини мають бути вилучені і передані в державний океанаріум», вважає Олексій Василюк. Ну і головне, коментує експерт, «всюди, де нема дозволів СЕС, ветеринарів (у Києві і Львові), пожежників (у Донецьку), повинні бути заборонені вистави і допуск туди дітей». 

 Анна БОЙКО.

http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=161534

четвер, 21 січня 2010 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Перевірка Держекоінспекції підтвердила: дельфінарії поза законом

Державна екологічна інспекція України повідомляє – майже всі дельфінарії України утримують дельфінів без  дозволів.

В Україні выдбувається масове відкриття дельфінаріїв, особливо у віддалених  від моря містах, (в 2009 р. відкрито дельфінарії в Харкові, Дніпропетровську, Львові, Донецьку, а в Києві - два дельфінарії), Національний екологічний центр України та Дружина охорони природи м. Києва занепокоєні цим фактом.

В грудні 2009 р. обидві організації надіслали до Міністерства охорони навколишнього природного середовища (як органу, що має надавати Дозволи на утримання червонокнижних дельфінів в неволі), Генеральної прокуратури (як державного органу, що контролює дотримання всіх законів) і Державної екологічної інспекції (як органу, що здійснює перевірку збереження червонокнижних видів) звернення щодо порушення вимог природоохоронного законодавства під час утримання та  використання дельфінів в комерційних цілях, занесених до Червоної книги України, в дельфінаріях на території України. Адже за вимогами законодавства дельфінарії мають отримати від Мінприроди Дозвіл на вилучення дельфінів з природного середовища і Дозвіл на утримання червонокнижних видів (тобто дельфінів-афалін) в неволі. Існують великі сумніви в наявності таких документів у дельфінаріїв.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища та Генеральна прокуратура України доручили перевірку дельфінаріїв в містах Дніпропетровську, Харкові, Львові, Одесі, Донецьку, Києві, Севастополі та на території Автономної Республіки Крим Державній екологічній інспекції.

13 січня 2010 р. перший заступник головного державного інспектора України з охорони навколишнього природного середовища прозвітував громадськості про результати перевірки.

З листа слідує, що "Майже в усіх дельфінаріях китоподібні утримуються без дозволу Мінприроди, що є порушенням статті 8 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження"".

Таким чином, майже всі дельфінарії України діють незаконно, адже порушують як мінімум Закони України "Про Червону книгу України" і "Про захист тварин від жорстокого поводження".   

Національний екологічний центр України
Дружина охорони природи м.Києва «Зелене Майбутнє».

середу, 13 січня 2010 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Опасен или нет донецкий дельфинарий?


 Донецкий дельфинарий «Немо» построен с  нарушением законодательства. Об этом заявляют представители одной из общественных организаций. Они обвиняют руководство в отсутствии  разрешительных документов и несоблюдении правил пожарной безопасности. Напомним, первые зрители посетили дельфинарий в конце декабря. И теперь ежедневно он принимает более двух тысяч посетителей.
Донецкий дельфинарий «Немо» построили в рекордно короткие сроки. Фундамент здания заложили в конце сентября, а 19 декабря уже состоялось торжественное открытие и первое представление.

Зрительный зал дельфинария заполняется трижды в день. Первое водное шоу с морскими животными открывается в 12 часов дня. «Как правило, - рассказывают работники заведения,-  зал, рассчитанный на 800 человек, практически, всегда заполнен». Посмотреть на дельфинов, морских котиков и льва приходят дети, взрослые и старики. Посетителей  интересует зрелищность шоу. Но главное - это безопасность. Руководство  заведения утверждает, что все правила соблюдены.  Пожарная система безопасности срабатывает и автоматически, и при принудительном воздействии.

Дмитрий Урывский - старший тренер дельфинария:
«Порядка 15 кнопок стоят по всему зданию. Это доступно и зрителям,  и работникам дельфинария. Если где-то увидели подозрения на пожар или задымленность, нажимают на кнопку и идет оповещение автоматически. Идет оповещение и призыв к эвакуации. И персонал помогает, показывает,  куда и как идти. Это отработано».

В зрительном зале на потолке вмонтированы 17 датчиков, которые срабатывают при малейшем подозрении на возгорание. Сразу же включается звуковое сообщение о чрезвычайном происшествии. Кроме главного,  существует еще три запасных выхода, а все сотрудники, как утверждают в дельфинарии, обучены работе при возникновении пожара или в  других нестандартных ситуациях. То, что здание  не имеет разрешительных документов, руководство опровергает. Однако признается, что окончательное решение пожарных еще не получено.

Александр Колчин - исполняющий обязанности директора донецкого дельфинария:
«При строительстве донецкого дельфинария «Немо» были использованы устаревшие нормы пожарной безопасности. При осмотре нашего сооружения МЧС установило план устранения этих «несоответствий»  и был установлен срок - месяц».


По словам Александра Колчина, сегодня в здании работает новая система оповещения и пожарной безопасности. Остались только некоторые недоделки, которые собираются устранить в ближайшее время. Здесь считают, обвинения в несоблюдении законодательства не имеют под собой никаких оснований. Такого же мнения придерживаются и в донецкой мэрии.

Наш корреспондент Ольга Шилкина:
«Дельфинарий работает без разрешений и предписаний?».

Александр Лукьянченко:
«Донецкий городской голова: «Я думаю, это не соответствует действительности».

В областном управлении МЧС говорят: разрешения  на открытие у донецкого дельфинария пока  нет. После того, как там все будет приведено в порядок, руководитель должен обратиться с письменным заявлением и пригласить инспектора. Если у специалистов больше не возникнет вопросов, то после окончательной проверки,  морской театр получит все  разрешения на работу.

Видео к статье



понеділок, 11 січня 2010 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Природоохоронні організації підготували свої пропозиції до Правил утримання дельфінів в дельфінаріях

Учасники громадської кампанії проти комерційного використання дельфінів підготували і відправили до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України власну версію  проекту Правил утримання дельфінів в дельфінаріях.

Хоча кінцевою метою кампанії є поступове повне закриття дельфінаріїв, необхідно забезпечити і належні умови існування тим тваринам, що вже зараз перебувають у неволі. Адже в дельфінаріях, що існують зараз, умови утримання морських ссавців не відповідають їх біологічним потребам (що суперечить вимогам Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»). Проте, до цього часу Україна не лише не користується міжнародними стандартами умов утримання морських ссавців у неволі, а і зовсім немає таких стандартів, затверджених на національному рівні.

Під час розробки проекту Правил було використано Стандарти Європейської асоціації по вивченню водних ссавців для утримання дельфінів афалін, Додаткові стандарти утримання китоподібних у Великобританії, розробки щодо біологічного підходу до очищення води в дельфінаріях (Фінляндія), вітчизняні санітарні норми та правила. Внесено такі ключові пункти як:

- використання лише натуральної морської води,

- мінімальні розміри басейнів (для постійного перебування, басейну для виступів, ізоляційного басейну),

- вимоги до параметрів і якості води, ветеринарного забезпечення, годівлі тварин – всі тварини мають отримувати корм щоденно, в кількостях, що мають забезпечувати добрий стан здоров'я, неприпустимим є позбавлення годівлі, як прийом тренування або покаранн,

– інвентаризація та ідентифікація морських ссавців у дельфінаріях.

Такий проект Правил розроблено   виключно для дельфінів–афалін, як найбільш розповсюдженого виду невільних мешканців дельфінаріїв. На думку активістів громадської кампанії, спільне утримання дельфінів-афалін з іншими видами недоцільне і кожен вид повинен мати власні стандарти та умови утримання.

Проект Правил направленйи до Мінприроди України. Про подальший розвиток ситуації  в цій темі буде повідомлено додатково.Для контактів:

Катерина Полянська

Тел. 0631391408

ktgreentree@gmail.com

неділю, 10 січня 2010 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Донецький дельфінарій «НЕМО» незаконно утримує тварин

Як стало відомо з листа Міністерства охорони навколишнього природного середовища № 22629/11/10-09 від 28 грудня 2009 р. на інформаційний запит щодо Дозволу на утримання червонокнижних дельфінів в Донецькому дельфінарії «НЕМО» Донецькій Міській Громадській Організації «Гуманіст»: «Донецький дельфінарій не звертався до Міністерства з приводу надання дозволів на вилучення з природного середовища дельфінів».

Як стверджують співробітники Донецького дельфінарію «НЕМО» у численних інтерв'ю ЗМІ, дельфіни є врятованими. Пан Віталій Вікторович, арт - директор Київського дельфінарію каже з цього приводу в інтерв'ю радіо «Свобода»: "Що робити з дельфіном, якого викинуло на сушу? Залишити - хай гине чи забрати і реабілітувати його? У такого дельфіна (як і в людини), починаються проблеми з психікою, він уже не виживе у дикій природі. Наш Одеській дельфінарій - це, так би мовити, центральна служба з порятунку дельфінів. От вони цим і займаються. Виїжджає команда, забирає дельфіна, відвозить у спеціальні басейни, там його повертають до життя". (джерело: http://www.radiosvoboda.org/content/article/1898360.html)

Так, порятунок дельфінів – благородна місія, яку захисники природи лише підтримають. Однак, врятувавши і вилікувавши дельфіна і не маючи Дозволу на вилучення дельфіну з природного середовища, випустити його назад до моря. І у дикій природі дельфін виживе, якщо курс «реабілітації» не занадто затягнули.

Якщо дельфіни хворіють, то чи правомірно примушувати їх виступати? А, головне, якщо дельфіни хворіють, як можна допускати плавання людей з хворими дельфінами?! Відповідей на ці питання від працівників дельфінарію немає.

Проте, більш цікавим лишається факт того, що попри відсутність дозвільних документів на дельфінів, Міністерство охорони навколишнього природного середовища не вживає  жодних заходів з припинення їх експлуатації у дельфінарії.

Для контактів:

Ганна Заворотна

0506218729

Mavca@i.ua