неділю, 11 жовтня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Дельфінарії штурмують Львів


Чи не стане наше місто могильником цих тварин?


 
Про дивовижний факт дізналася громада міста у вівторок: вже до нового року у нас буде аж два (!) дельфінарії. Дельфінарій - річ надприбуткова і не зовсім прозора. Принаймні такі висновки можна зробити на підставі того досвіду їх побудови, який упродовж кількох попередніх тижнів набуло місто Лева. Адже попри те, що у Львові немає навіть річки, а про цілодобове водопостачання лише мріємо, триває цілеспрямована робота зі зведення цих екзотичних для нас споруд. Причому в обох випадках не надто прозора, що спонукає до певних роздумів...


Усі документи і дозволи ми маємо, але журналістам не покажемо
Зокрема, після першого вибуху, коли тиждень тому проект щодо будівництва дельфінарію намагалися проштовхнути через сесію, не поцікавившись перед тим думкою громади та без попереднього обговорення з депутатами, з'явилася нова "дельфінна сенсація". Доки одні намагаються оминути громадське обговорення, натомість переконуючи лише окремих депутатів в необхідності такого мегабудівництва, інші загалом діють "в тіні". Так, доки депутати емоційно обговорюють будівництво збірно-розбірного дельфінарію ТОВ "НЕРУМ" ще один дельфінарій тихенько будують на вулиці Науковій без зайвих балачок: "Це шапіто, яке має контрабандні тварини і не має жодних документів", - припустив голова фракції "Пора" у Львівській міській раді Петро Адамик щодо цього будівництва. Так само обурений шапіто на Науковій і секретар Львівської міської ради Володимир Квурт. "Я вважаю, що вони не мають права там бути", - зазначив він. За інформацією пана Квурта, на території біля Арсену, що на Науковій, споруджує дельфінарій Цирк Кобзова.


На тлі будівництва на Науковій, ТОВ "НЕРУМ" позиціонують як законослухняну, соціально відповідальну фірму з великим позитивним досвідом на Україні. "Це об'єкт, який відповідає всім стандартам - від вимог до самої конструкції до умов утримання тварин в неволі. На моє прохання надали копії сертифікатів на тварин, було описано технологію догляду за ними. Відповідно, консультація, яку я отримав на кафедрі екології Києво-Могилянської академії запевнила мене, що це справді серйозний підхід, і цей проект можна реалізовувати в нашому місті", - переконує Володимир Квурт. Натомість, наявність законних підстав для використання дельфінів екологи ставлять під сумнів, адже дельфіни-афаліни, яких використовуватимуть для отримання прибутку власники дельфінарію, - істоти, які опинилися під загрозою зникнення. "Є наказ Міністерства охорони навколишнього середовища України, який забороняє використання дельфінів із іншими цілями, окрім надання їм допомоги і повернення в природне середовище. Тут ми бачимо чистої води комерційний проект, і йдеться навіть не про стаціонарний великий дельфінарій, а про невеличке шапіто, де в мілкому басейні в жахливих умовах перебуватимуть ці дельфіни", - наголошує член комісії природокористування ЛМР Олександр Малиневський. За словами екологів, дельфінів-афалінів у Чорному морі залишилося щонайбільше дві тисячі особин. Натомість  менше століття тому їх кількість вимірювали сотнями тисяч.



"У нас є всі дозволи і документи на дельфінів", - переконував депутатів під час зустрічі голів фракцій у вівторок директор ТОВ "НЕРУМ" Андрій Мирлян. Аби довести свою законослухняність, представив депутатам дозвіл від Мінстерства охорони навколишнього природного середовища, що дозволяє відлов... хворих дельфінів на лікування з подальшим їх поверненням у природне середовище. Яким чином такий дозвіл від Мінприроди може легалізувати використання з метою отримання прибутків дельфінів у Львові, не відомо. Цікаво, що показати цей документ журналістам пан Мирлян не схотів. "Документ я надати не можу. Це стосується тільки мого підприємства", - відказав директор ТОВ "НЕРУМ"... За словами представника цієї фірми, нині їх товариство має 27 дельфінів у всій Україні. Це тварини, які народились в неволі, яких вони врятували, або ж придбали в Японії. До слова, весь "цивілізований світ" засуджує Японію за жорстоке поводження з морськими ссавцями...


Моральний бік
Дельфіни - істоти з високо розвиненим інтелектом. Окрім того, дельфін дивовижно приязний до людини. Розкрита щелепа дельфіна зазвичай лякає тих, хто достатньо добре не знає цих тварин. Адже у дельфіна-афаліна 88 іклів, за розміром вони такі ж, як зуби тигра. Однак, ці зуби не завдадуть людині шкоди. Навпаки, коли людина тоне, дельфіни рятують її. Така доброзичливість цих тварин досі залишається загадкою для вчених.
Люди завжди ставилися до них із прихильністю... однак бажання використати їх у декого сильніше. Адже закрити інтелектуально-розвинену істоту, що на волі пропливає в день до 200 км, у клітці діаметром 20 метрів не можна назвати чимось іншим, аніж ув'язненням. Окрім того, в місті, де немає морської води тварина страждатиме і від фізичного болю. Адже щоби наповнити басейн дельфінаріїв неморських міст використовують звичайну водопровідну воду, щоправда, додаючи до неї сіль і дезінфікуючи її хлором.  Як стверджують фахівці, така вода роз'їдає ссавцям очі. Від хлору у них злазить шкіра, а іноді тварини сліпнуть. Ще один аспект - закритий простір басейну перетворює використання тваринами високочастотної ехолокації на тортури. У природних умовах тварини використовують цю надзвичайно чутливу систему для визначення свого місця знаходження, полювання на риб та орієнтації в просторі, натомість у закритому басейні хвилі багаторазово відбиваються від стінок і доводять дельфінів до божевілля.


Іноді стрес у поневолених дельфінів настільки великий, що вони б'ються головою або всім тілом до стінок басейну доки не помруть. Один із найбільш відомих дослідників океану Жан-Ів Кусто і його син Жан-Мішель, що стали свідками того, як дельфін багато разів спеціально вдарявся до стінки басейна, доки себе не вбив, поклялися ніколи не поневолювати морських ссавців.


У природі дельфіни живуть у середньому 30 років. Згідно зі статистикою ООН, незважаючи на те, що в дельфінарії їм не загрожують хижаки,  і незважаючи на медичні препарати, які вони отримують, у дельфінаріях вони живуть у середньому лише 5, 3 роки...
До слова, природоохоронці стверджують, що фірми, які отримують дозвіл на вилов хворих дельфінів для їх порятунку... іноді ловлять здорових і самі ж калічать, аби лікувати, а згодом отримати тварину для циркових шоу. Багато країн світу вже заборонили дельфінарії на своїй території.


Чи допоможуть дельфіни львівським хворим на ДЦП?
Під час дискусій із захисниками природи та захисниками тварин основним аргументом у лобістів дельфінаріїв є те, що дельфіни, начебто, можуть допомогти в лікуванні дітей хворих на ДЦП. Однак, чим і як може допомогти тварина, яка сама нещаслива, заточена в невеликій хлорованій клітці, доведена до божевілля?
За словами директора "НЕРУМ", у їх фірми дуже великий соціальний пакет. Зокрема, обіцяє він, на кожне їх шоу вони надаватимуть 50 місць для соціально незахищених дітей, безкоштовно. Утім, перегляд шоу з дельфінами хворим на ДЦП не допомагає. Власне, для терапії з дельфінами потрібно під наглядом фахівця плавати з тваринами в басейні. "За місяць безкоштовно ми зможемо надати таку послугу... двом - трьом сім'ям", - розповідає Андрій Мирлян. Та за свідченням фахівців, навіть для тих кількох сімей у місяць ця терапія не зможе стати панацеєю. Адже хворих на ДЦП не можна просто вилікувати раз і на завжди - для підтримки будь-яких позитивних змін їм потрібна регулярна терапія. Натомість своїм коштом таку "регулярну" терапію зможе дозволити собі не багато львів'ян, чиї діти хворі на ДЦП. Адже, за словами пана Мирляна, вартість терапії з кількох сеансів у інших містах, де вже працює "НЕРУМ" - 300 - 400 дол. США!!!
Окрім того, важливо, що окрім дельфінів, є й інші тварини, які покращують стан хворої на ДЦП дитини. Зокрема, такою альтернативою є коні. Один сеанс іпо-терапії (терапія з використанням коней), для порівняння, коштує 20 грн. Натомість це не завдає тварині страждань і не збільшує загрози зникнення виду. Однак львівський бізнес коні чомусь не цікавлять...


Наталя ГОРБАНЬ


Андрій Мирлян директор товариства "Нерум":
"Ми звернулись до місцевої влади щодо будівництва стаціонарного та швидко збірного дельфінарію у Львові. Дельфінарій розвине інфраструктуру міста, буде гордістю міста, його відвідуватимуть усі верстви населення. Багато циркових союзів використовують дельфінів. Вони утримують їх у шатрах. Однак, утримувати їх там не можна, адже, їм потрібне світло. У них нема документів на будівництво та на використання цих тварин. У нас на використання дельфінів є всі необхідні документи".

Дмитро Скрильніков, керівник ГО "Бюро екологічних розслідувань"
"Проблема будівництва дельфінаріїв викликає резонанс в екологів по всій Україні, тому що почався бум дельфінаріїв. Це дуже привабливий бізнес, і це перш за все бізнес-ідея, яку намагаються прикрити маркетинговими ходами щодо лікування дітей. Хоча насправді таке лікування є дуже дорогим, і люди собі не можуть його дозволити.
Заплановано, що діаметр чаші басейну у дельфінарію у Львові становитиме 20 метрів. Але для дельфінів це дуже невелика площа, дельфіни перебуватимуть в стресі, у них виникатимуть проблеми зі здоров'ям. До того ж планується, що в львівському дельфінарію будуть дельфіни-афаліни, які занесені до Червоної книги. Це вид, який перебуває під загрозою зникнення, він охороняється рядом міжнародних конвенцій. Зараз заборонений вилов цих дельфінів. Я не вважаю, що турист до Львова їде дивитися на морську рибу, ссавців чи дельфінів. У Львові є багато принад, які треба розвивати і культивувати, а не знущатися над тваринами. Тому що європейських туристів перебування у тимчасовому дельфінарії на кшталт цирку-шапіто буде відвертати від Львова.


Марія Шмигун, директор ГО "Молодіжний спортивно-оздоровчий клуб "Дивосил-Здоров'я" для дітей і молоді хворих на ДЦП:
"Терапія в дельфінарії буде для більшості сімей недоступною. Батькам просто бракуватиме коштів. Якби мова йшла про лікування, один курс якої допоможе досягти певного результату і результат зберігався б на все життя  - так, батьки б збирали і готові були заплатити такі кошти. Натомість, лікування дитини хворої на ДЦП потребує постійної терапії. І будь-які позитивні зміни, яких вже вдалось досягти потрібно потім підтримувати за допомогою терапії. Якщо лікування зупинити на певний період часу, то результати втрачаються. До того віку доки дитина росте - до 21-22 років повинна бути постійна терапія. На сьогоднішній день багато діток в нас відвідують іпо-терапію. Терапія з конями справді дає дуже хороші результати і батьки дуже задоволені. Двадцять хвилин дитина позаймалась з кониками і вже видно результат. Це не тільки покращення емоційного стану, але ми бачимо і фізичні зміни. Звичайно було б ідеально, якби такі сеанси були через день, але і два рази в тиждень теж дають непогані результати. Двадцятихвилинний сеанс з кіньми коштує 20 гривень. Така ціна звісно є під силу батькам. Адже жоден ні реабілітолог, ні масажист за такі гроші займатись з дитиною не буде".


Голова громадського об'єднання "Екофорум-Львів" Мирон Колодко:
"Світова громадськість виступає проти дельфінаріїв, а у Львові, виявляється, це практикуватимуть! А як же тоді бути із заявами п. Садового про те, що ми прагнемо в Європу? Усілякими такими напівкримінальними шоу наш міський голова вирішує якісь свої питання.
Якщо, скажімо, для приморських міст дельфінарій ще можна вважати бодай прийнятним, то для Львова це - неприйнятно. Більш доцільно, згідно з рішенням Кабміну, побудувати в районі парку Знесіння довгоочікуваний звичайний зоопарк, у якому розмістити фауну наших широт".


Директор Львівського обласного  дитячого еколого-натуралістичного центру Андрій Кийко:
"Утримувати навіть морську рибу в акваріумі - річ доволі непроста, а що вже казати про ссавця.
Будь-який пересувний чи то звіринець, чи то дельфінарій - стрес і хвороби для братів наших менших. Дельфіни - вищі істоти, вони дуже розумні, а тому й страждатимуть вони більше, адже будуть обмежені і в просторі, і в харчуванні. Моє ставлення до такого дельфінарію, як зоолога, дуже негативне.
Можна уявити, скільки коштуватиме квиток на виставу в цей дельфінарій, адже для утримання дельфінів потрібні шалені гроші. Якщо ж цей квиток буде дешевим, то можна собі уявити, в яких страшних умовах утримують цих дельфінів". 


Заступник директора Південного науково-дослідного інституту рибного господарства та океанографії Борис Троценко (м. Керч):
"Дельфіни дуже швидко сліпнуть у таких пересувних дельфінаріях, оскільки там для очистки води зазвичай використовують звичайну хлорку. Хіба можна виправдати те, що жертвою видовища є такі високо організовані ссавці"?


Коментарі взяли Наталя ГОРБАНЬ, Юрій РУДЕНКО 

один дельфінарій тихенько будують на вулиці Науковій без зайвих балачок: "Це шапіто, яке має контрабандні тварини і не має жодних документів", - припустив голова фракції "Пора" у Львівській міській раді Петро Адамик щодо цього будівництва. Так само обурений шапіто на Науковій і секретар Львівської міської ради Володимир Квурт. "Я вважаю, що вони не мають права там бути", - зазначив він. За інформацією пана Квурта, на території біля Арсену, що на Науковій, споруджує дельфінарій Цирк Кобзова.


На тлі будівництва на Науковій, ТОВ "НЕРУМ" позиціонують як законослухняну, соціально відповідальну фірму з великим позитивним досвідом на Україні. "Це об'єкт, який відповідає всім стандартам - від вимог до самої конструкції до умов утримання тварин в неволі. На моє прохання надали копії сертифікатів на тварин, було описано технологію догляду за ними. Відповідно, консультація, яку я отримав на кафедрі екології Києво-Могилянської академії запевнила мене, що це справді серйозний підхід, і цей проект можна реалізовувати в нашому місті", - переконує Володимир Квурт. Натомість, наявність законних підстав для використання дельфінів екологи ставлять під сумнів, адже дельфіни-афаліни, яких використовуватимуть для отримання прибутку власники дельфінарію, - істоти, які опинилися під загрозою зникнення. "Є наказ Міністерства охорони навколишнього середовища України, який забороняє використання дельфінів із іншими цілями, окрім надання їм допомоги і повернення в природне середовище. Тут ми бачимо чистої води комерційний проект, і йдеться навіть не про стаціонарний великий дельфінарій, а про невеличке шапіто, де в мілкому басейні в жахливих умовах перебуватимуть ці дельфіни", - наголошує член комісії природокористування ЛМР Олександр Малиневський. За словами екологів, дельфінів-афалінів у Чорному морі залишилося щонайбільше дві тисячі особин. Натомість  менше століття тому їх кількість вимірювали сотнями тисяч.


"У нас є всі дозволи і документи на дельфінів", - переконував депутатів під час зустрічі голів фракцій у вівторок директор ТОВ "НЕРУМ" Андрій Мирлян. Аби довести свою законослухняність, представив депутатам дозвіл від Мінстерства охорони навколишнього природного середовища, що дозволяє відлов... хворих дельфінів на лікування з подальшим їх поверненням у природне середовище. Яким чином такий дозвіл від Мінприроди може легалізувати використання з метою отримання прибутків дельфінів у Львові, не відомо. Цікаво, що показати цей документ журналістам пан Мирлян не схотів. "Документ я надати не можу. Це стосується тільки мого підприємства", - відказав директор ТОВ "НЕРУМ"... За словами представника цієї фірми, нині їх товариство має 27 дельфінів у всій Україні. Це тварини, які народились в неволі, яких вони врятували, або ж придбали в Японії. До слова, весь "цивілізований світ" засуджує Японію за жорстоке поводження з морськими ссавцями...


Моральний бік
Дельфіни - істоти з високо розвиненим інтелектом. Окрім того, дельфін дивовижно приязний до людини. Розкрита щелепа дельфіна зазвичай лякає тих, хто достатньо добре не знає цих тварин. Адже у дельфіна-афаліна 88 іклів, за розміром вони такі ж, як зуби тигра. Однак, ці зуби не завдадуть людині шкоди. Навпаки, коли людина тоне, дельфіни рятують її. Така доброзичливість цих тварин досі залишається загадкою для вчених.
Люди завжди ставилися до них із прихильністю... однак бажання використати їх у декого сильніше. Адже закрити інтелектуально-розвинену істоту, що на волі пропливає в день до 200 км, у клітці діаметром 20 метрів не можна назвати чимось іншим, аніж ув'язненням. Окрім того, в місті, де немає морської води тварина страждатиме і від фізичного болю. Адже щоби наповнити басейн дельфінаріїв неморських міст використовують звичайну водопровідну воду, щоправда, додаючи до неї сіль і дезінфікуючи її хлором.  Як стверджують фахівці, така вода роз'їдає ссавцям очі. Від хлору у них злазить шкіра, а іноді тварини сліпнуть. Ще один аспект - закритий простір басейну перетворює використання тваринами високочастотної ехолокації на тортури. У природних умовах тварини використовують цю надзвичайно чутливу систему для визначення свого місця знаходження, полювання на риб та орієнтації в просторі, натомість у закритому басейні хвилі багаторазово відбиваються від стінок і доводять дельфінів до божевілля.


Іноді стрес у поневолених дельфінів настільки великий, що вони б'ються головою або всім тілом до стінок басейну доки не помруть. Один із найбільш відомих дослідників океану Жан-Ів Кусто і його син Жан-Мішель, що стали свідками того, як дельфін багато разів спеціально вдарявся до стінки басейна, доки себе не вбив, поклялися ніколи не поневолювати морських ссавців.


У природі дельфіни живуть у середньому 30 років. Згідно зі статистикою ООН, незважаючи на те, що в дельфінарії їм не загрожують хижаки,  і незважаючи на медичні препарати, які вони отримують, у дельфінаріях вони живуть у середньому лише 5, 3 роки...
До слова, природоохоронці стверджують, що фірми, які отримують дозвіл на вилов хворих дельфінів для їх порятунку... іноді ловлять здорових і самі ж калічать, аби лікувати, а згодом отримати тварину для циркових шоу. Багато країн світу вже заборонили дельфінарії на своїй території.


Чи допоможуть дельфіни львівським хворим на ДЦП?
Під час дискусій із захисниками природи та захисниками тварин основним аргументом у лобістів дельфінаріїв є те, що дельфіни, начебто, можуть допомогти в лікуванні дітей хворих на ДЦП. Однак, чим і як може допомогти тварина, яка сама нещаслива, заточена в невеликій хлорованій клітці, доведена до божевілля?
За словами директора "НЕРУМ", у їх фірми дуже великий соціальний пакет. Зокрема, обіцяє він, на кожне їх шоу вони надаватимуть 50 місць для соціально незахищених дітей, безкоштовно. Утім, перегляд шоу з дельфінами хворим на ДЦП не допомагає. Власне, для терапії з дельфінами потрібно під наглядом фахівця плавати з тваринами в басейні. "За місяць безкоштовно ми зможемо надати таку послугу... двом - трьом сім'ям", - розповідає Андрій Мирлян. Та за свідченням фахівців, навіть для тих кількох сімей у місяць ця терапія не зможе стати панацеєю. Адже хворих на ДЦП не можна просто вилікувати раз і на завжди - для підтримки будь-яких позитивних змін їм потрібна регулярна терапія. Натомість своїм коштом таку "регулярну" терапію зможе дозволити собі не багато львів'ян, чиї діти хворі на ДЦП. Адже, за словами пана Мирляна, вартість терапії з кількох сеансів у інших містах, де вже працює "НЕРУМ" - 300 - 400 дол. США!!!
Окрім того, важливо, що окрім дельфінів, є й інші тварини, які покращують стан хворої на ДЦП дитини. Зокрема, такою альтернативою є коні. Один сеанс іпо-терапії (терапія з використанням коней), для порівняння, коштує 20 грн. Натомість це не завдає тварині страждань і не збільшує загрози зникнення виду. Однак львівський бізнес коні чомусь не цікавлять...


Наталя ГОРБАНЬ


Андрій Мирлян директор товариства "Нерум":
"Ми звернулись до місцевої влади щодо будівництва стаціонарного та швидко збірного дельфінарію у Львові. Дельфінарій розвине інфраструктуру міста, буде гордістю міста, його відвідуватимуть усі верстви населення. Багато циркових союзів використовують дельфінів. Вони утримують їх у шатрах. Однак, утримувати їх там не можна, адже, їм потрібне світло. У них нема документів на будівництво та на використання цих тварин. У нас на використання дельфінів є всі необхідні документи".

Дмитро Скрильніков, керівник ГО "Бюро екологічних розслідувань"
"Проблема будівництва дельфінаріїв викликає резонанс в екологів по всій Україні, тому що почався бум дельфінаріїв. Це дуже привабливий бізнес, і це перш за все бізнес-ідея, яку намагаються прикрити маркетинговими ходами щодо лікування дітей. Хоча насправді таке лікування є дуже дорогим, і люди собі не можуть його дозволити.
Заплановано, що діаметр чаші басейну у дельфінарію у Львові становитиме 20 метрів. Але для дельфінів це дуже невелика площа, дельфіни перебуватимуть в стресі, у них виникатимуть проблеми зі здоров'ям. До того ж планується, що в львівському дельфінарію будуть дельфіни-афаліни, які занесені до Червоної книги. Це вид, який перебуває під загрозою зникнення, він охороняється рядом міжнародних конвенцій. Зараз заборонений вилов цих дельфінів. Я не вважаю, що турист до Львова їде дивитися на морську рибу, ссавців чи дельфінів. У Львові є багато принад, які треба розвивати і культивувати, а не знущатися над тваринами. Тому що європейських туристів перебування у тимчасовому дельфінарії на кшталт цирку-шапіто буде відвертати від Львова.


Марія Шмигун, директор ГО "Молодіжний спортивно-оздоровчий клуб "Дивосил-Здоров'я" для дітей і молоді хворих на ДЦП:
"Терапія в дельфінарії буде для більшості сімей недоступною. Батькам просто бракуватиме коштів. Якби мова йшла про лікування, один курс якої допоможе досягти певного результату і результат зберігався б на все життя  - так, батьки б збирали і готові були заплатити такі кошти. Натомість, лікування дитини хворої на ДЦП потребує постійної терапії. І будь-які позитивні зміни, яких вже вдалось досягти потрібно потім підтримувати за допомогою терапії. Якщо лікування зупинити на певний період часу, то результати втрачаються. До того віку доки дитина росте - до 21-22 років повинна бути постійна терапія. На сьогоднішній день багато діток в нас відвідують іпо-терапію. Терапія з конями справді дає дуже хороші результати і батьки дуже задоволені. Двадцять хвилин дитина позаймалась з кониками і вже видно результат. Це не тільки покращення емоційного стану, але ми бачимо і фізичні зміни. Звичайно було б ідеально, якби такі сеанси були через день, але і два рази в тиждень теж дають непогані результати. Двадцятихвилинний сеанс з кіньми коштує 20 гривень. Така ціна звісно є під силу батькам. Адже жоден ні реабілітолог, ні масажист за такі гроші займатись з дитиною не буде".


Голова громадського об'єднання "Екофорум-Львів" Мирон Колодко:
"Світова громадськість виступає проти дельфінаріїв, а у Львові, виявляється, це практикуватимуть! А як же тоді бути із заявами п. Садового про те, що ми прагнемо в Європу? Усілякими такими напівкримінальними шоу наш міський голова вирішує якісь свої питання.
Якщо, скажімо, для приморських міст дельфінарій ще можна вважати бодай прийнятним, то для Львова це - неприйнятно. Більш доцільно, згідно з рішенням Кабміну, побудувати в районі парку Знесіння довгоочікуваний звичайний зоопарк, у якому розмістити фауну наших широт".


Директор Львівського обласного  дитячого еколого-натуралістичного центру Андрій Кийко:
"Утримувати навіть морську рибу в акваріумі - річ доволі непроста, а що вже казати про ссавця.
Будь-який пересувний чи то звіринець, чи то дельфінарій - стрес і хвороби для братів наших менших. Дельфіни - вищі істоти, вони дуже розумні, а тому й страждатимуть вони більше, адже будуть обмежені і в просторі, і в харчуванні. Моє ставлення до такого дельфінарію, як зоолога, дуже негативне.
Можна уявити, скільки коштуватиме квиток на виставу в цей дельфінарій, адже для утримання дельфінів потрібні шалені гроші. Якщо ж цей квиток буде дешевим, то можна собі уявити, в яких страшних умовах утримують цих дельфінів". 


Заступник директора Південного науково-дослідного інституту рибного господарства та океанографії Борис Троценко (м. Керч):
"Дельфіни дуже швидко сліпнуть у таких пересувних дельфінаріях, оскільки там для очистки води зазвичай використовують звичайну хлорку. Хіба можна виправдати те, що жертвою видовища є такі високо організовані ссавці"?


Коментарі взяли Наталя ГОРБАНЬ, Юрій РУДЕНКО
http://ratusha.lviv.ua/delfinariji_lviv.html

Немає коментарів:

Дописати коментар