понеділок, 12 жовтня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Громадськість Львова звернеться в СБУ та прокуратуру для перевірки законності будівництва дельфінарію

12 жовтня, у Львові засідав круглий стіл з питань доцільності будівництва дельфінарію. Як зазначила голова постійної депутатської комісії природокористування, охорони довкілля і благоустрою Львівської міськради Віра Лясковська, спільно з громадськістю вони підготують звернення і скерують його в прокуратуру і СБУ для вивчення законності будівництва дельфінарію у Львові. Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

Модератор круглого столу, проректор ЛНУ імені Івана Франка, кандидат біологічних наук, доцент Звенислава Мамчур наголосила, що у більшості осіб побудова дельфінарію у Львові викликає спротив, а ті, хто ще схиляються до цієї ідеї, просто не знають повної картини та справжньої шкоди, якої зазнають тварини.

Професор-еколог Юрій Чорнобай додав, що наразі ідея із спорудженням так званого «тимчасового дельфінарію у Львові», виглядає як фантазія. «Якщо морську воду власники цього об'єкту і намагатимуться відтворити, то відтворити морське середовище для дельфінів вони ніколи не зможуть», – наголосив він.

Зоолог Ігор Шидловський, проконсультувавшись з сімферопольськими експертами, наполягає на тому, що будь-які дельфінарії поза морським узбережжям згубні для тварин. Однією з проблем є якість води, в яку планують помістити дельфінів, адже від неї залежатиме їх тривалість життя. Він додав, що найчастіше за кілька років дельфіни просто сліпнуть від хлору. А, враховуючи наші погодні умови, дельфінарій, який би мав постати у Львові, має бути лише закритим. «Дельфіни – високорозвинуті ссавці, їх не можна утримувати як акваріумних рибок», – наголосив Шидловський. Водночас, еколог Олександр Кагалов взагалі додав, що в неволі тривалість життя дельфінів скорочується у 5-7 разів. А в закритому приміщенні вони живуть не більше 2-3 років, тому це просто приречені тварини. І ті об'єми басейну, в які хочуть помістити дельфінів у Львові, це просто наруга над тваринами. До того ж дельфіни – це соціальні тварини і вилучення їх з соціальних груп також призводить до травм. «Сама ідея будівництва дельфінарію – це чергова спроба зібрати дивіденди на непоінформованості і необізнаності загалу», – зазначив науковець.

Керівник фонду допомоги дітям з аутизмом у Львові Галина Кирчик-Грицай зі свого боку розповіла, що дельфінотерапія займає місце лише в другій десятці з усіх терапій, які є потрібними і корисними для діток з аутизмом. Тому в цій справі слід звернути увагу на міжнародний досвід, а також доцільніше вивчити ті методики реабілітації, які входять у першу десятку.

Круглий стіл «Про розташування дельфінарію у м. Львові».

Немає коментарів:

Дописати коментар