середу, 16 грудня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Прес-реліз: запрошення ЗМІ на пікет проти дельфінарію

15 грудня 2009 року з 11:00 до 12:00 в донецьку проходила презентація міського дельфінарію «НЕМО» для ЗМІ. Донецькі учасники кампанії «Україна без дельфінаріїв!» провели зустрічну акцію. Активісти зустрічали журналістів на виході з дельфінарію і роздавали їм прес-анонси майбутнього пікету (19 грудня, 14:30-16:00).

Деякі журналісти брали прес-анонс, дякували і поспішали виконувати подальші завдання редакції, але більшість зацікавилась майбутньою акцією. Оскільки частина журналістів не знала, чи можуть прийти на пікет, роздавалися також прес-релізи. Тому тележурналісти (наприклад, 1+1, «Юніон») взяли коментар прямо на акції.

Нагадаємо, що дельфінарії ведуть свою діяльність з порушенням Закону України «Про Червону книгу України», за яким всі дельфіни Чорного моря є власністю держави і всього українського народу, перебувають в ІІ охоронній категорії Червоної книги і їх використання з комерційною метою (а дельфінарії є нічим іншим, як комерційними закладами) заборонено.

Під час того, як учасники акції давали інтерв'ю, збоку, не представившись, з'явився молодий чоловік, який почав викрикувати: «Доведи, що це незаконно!».

Після цього дискусія, якщо це можна так назвати, розвивалась наступним чином: після аргументів захисників природи про Червону книгу і маленькі басейни молодий чоловік ретирувався, зате підключилась жінка середніх років (тільки з перегляду новин ввечері ми дізнались, що це – Неллі Келлі, спеціаліст з дельфінотерапії). Вона довго розказувала про свою любов до дельфінів, про те, що тут працює команда професіоналів-спеціалістів, про те, що дельфінарій не є комерційним проектом, оскільки вона за п'ять років так і не купила собі квартири. Потім заявила, що розуміє, що ми – ще студенти, світу не знаємо, нам хтось задурив голову і запропонувала дружбу. Під дружбою малось на увазі відвідання дельфінарію – гляньте, як дельфінам там добре. Оскільки учасники імпровізованої прес-конференції, на жаль, не подумали взяти з собою ємностей для забору з басейну для аналізу «морської» води, то від запрошення відмовились. Тим більш, «дружбу» учасники аналогічної мирної акції в Києві вже відчули 19 вересня – директор дельфінарію і охорона тоді здійснили напад на активістів. Жінка ж заявила, що активісти напали на директора першими – сам би він не міг, він добрий. Відео як все відбувалося в Києві насправді можна переглянути в Інтернеті за адресою: http://www.youtube.com/watch?v=tUiA3inJZNEc

В цілому, акція з запрошення журналістів на пікет пройшла успішно. Тепер донецькі учасники кампанії «Україна без дельфінаріїв!» готуються до проведення пікету.

 

Для контактів:

Ганна Заворотна, координатор медіа-проектів громадської ініціативи «Спілка вільних журналістів «Природа над усе!»», 0506218729

 

Максим Науменко, лідер громадської ініціативи «Люди за права тварин» в м. Донецьк, 0501757373

Немає коментарів:

Дописати коментар