неділю, 11 жовтня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Садовий хоче дельфінів


Виглядає, що Львів - перше з українських міст, яке перебороло кризу. З опалювальним сезоном у нас усе добре, бюджет затверджено, стадіон і аеропорт добудували, та й люди задоволені, бо мають роботу і гідну зарплату. Тепер, коли всі ці дріб'язкові питання позаду, керівництво міста взялося за справді важливі для життєдіяльності міста завдання. З подачі мера міста Андрія Садового до порядку денного минулого сесійного засідання внесли питання "Про влаштування тимчасового збірно-розбірного дельфінарію у Львівському центральному парку культури і відпочинку ім. Б.Хмельницького." Які тут можуть бути коментарі?

Уже традиційно на завершення каденції львівські бургомістри хворіють на синдром мегабудівництва. Дельфінарій Садового вже встигли асоціювати з Високим Замком Буняка. На вимогу голови еколого-природоохоронної комісії депутата Віри Лясковської питання зняли з порядку денного без обговорення. 
 
Проте Андрій Садовий пообіцяв, що після доопрацювання питання... повернеться на розгляд, адже, на думку мера: "Дельфінарій у Львові потрібний. Його треба побудувати". Побратиму Лясковської по фракції, голові ГО "Спільнота" Юрію Кужелюку, під час військової служби доводилося "спілкуватися" із дельфінами. "Це не так
просто, як може здаватися. Дельфіни - розумні і великі істоти, за ними потрібний спеціальний догляд. Вони навіть хворіють, як люди", - стверджує пан Юрій. На його думку, перш ніж розглядати такі питання, слід довго попрацювати спершу над доцільністю, а потім - над можливістю реалізації, а не записувати до порядку денного будь-що. "Зрозумійте, це дельфіни, їм потрібна солона вода. Я бачив, як одним порухом хвоста дельфін розганяв чотирьох аквалангістів... Тож не тюлька і не оселедець... Хоч у Львові не вижив би, мабуть, і оселедець", - підсумував пан Кужелюк.
Цікаво, що в ідеї мера знайшлися і прихильники. "Для мене буде справою честі, якщо такий дельфінарій з'явиться у Львові. І я абсолютно не сприймаю амбіції депутатської комісії, яка відмовилася розглядати це рішення, аргументуючи тим, що їм надто пізно дали на розгляд проект ухвали. У будь-якого інвестора з таким ставленням до себе зникне бажання співпрацювати зі Львовом. Я б дуже хотів, аби депутатський корпус адекватно реагував на такі пропозиції, адже ця фірма може обрати собі інше місто", - зазначив депутат-"порист" Петро Адамик у коментарі ЗІКу. На думку Адамика, а також інших ідеологів дельфінарія, дельфіни допоможуть одужати хворим львівським дітям, зокрема, аутистам, але...

Упродовж попереднього року в низці українських міст відкрили або планують відкрити дельфінарії. Один із них відкрили минулого тижня в столиці. Ця подія викликала чималий громадський резонанс. Акція, в якій взяли участь активісти Дружини охорони природи "Зелене Майбутнє", Національного екологічного центру України (НЕЦУ) та громадської ініціативи "Люди - за права тварин", мала на меті поінформувати відвідувачів урочистого відкриття дельфінарію про негативні аспекти утримання дельфінів у неволі та проходила на тротуарі неподалік приміщення дельфінарію. Акція проходила в рамках широкої кампанії за заборону дельфінаріїв, яку інціювали студентські дружини охорони природи Харкова, Дніпропетровська, Києва та інших міст.

19 вересня активісти провели мирну акцію протесту перед київським дельфінарієм "Немо". Як стверджували учасники, їхня позиція не надто сподобалася директорові дельфінарію, відтак разом зі своєю охороною головний київський дельфіновод побив двох активістів. Схожі акції протесту відбуваються і в інших містах країни. Свою дельфінарієненависницьку позицію громадськість пояснює тим, що всі види дельфінів занесені до Червоної книги України. Відповідно до чинного законодавства, комерційне використання дельфінів ЗАБОРОНЕНО. Крім того, в Україні діє мораторій на відлов дельфінів. Існує багато свідчень страждань дельфінів у дельфінаріях і жорстоких методів дресури. Щораз більше цивілізованих країн визнає неприпустимою експлуатацію дельфінів у дельфінаріях і забороняє їх. Кажуть, що в українських морях дельфінів залишилося вкрай мало. Виловленим "на чорно" дельфінам інколи надрізають плавники. Мовляв, катер пошкодив тварину, і тепер їй доведеться реабілітовуватися в дельфінарії... Андрієві Садовому слід зрозуміти, що відкриття дельфінарію у Львові підніме дуже велику хвилю протесту формальних і неформальних екологічних організацій. До речі, відразу після публікації новини про дельфінарій у львівських електронних ЗМІ, на форумах всієї України почалося активне обговорення цієї події. Відтак, на перший погляд, абсурдне і веселе сесійне питання, може принести Львову чимало небажаної слави.

Тепер - про гроші. Фірма "Нерум-1", яка пропонує збудувати у Львові дельфінарій, готова віддавати львівським дітям по 50 квитків на день. Окрім того, немає гарантії, що з хворими на ДЦП і на аутизм дітьми у дельфінарії працюватимуть безкоштовно. До слова, в одеському дельфінарії година такої "дельфінотерапії" коштує 700 грн. Відтак виникають сумніви моральної і законної доцільності появи у Львові дельфінарію. Та чи принципові для Садового і депутатів мораль і законодавство? Подивимося через два тижні, коли питання обіцяло повернутися на повторний розгляд. До речі, здається у Львові ще нема і Діснейленду?

Михайло ГУЗАРЕВИЧ 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар