понеділок, 12 жовтня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Природолюби проти відкриття дельфінарію у Львові

Постійна депутатська комісія природокористування Львівської міської ради одноголосно опротестувала включення до порядку денного сесії Львівської міської ради 30 вересня питання «Про влаштування тимчасового збірно-розбірного дельфінарію у Львівському центральному парку культури і відпочинку імені Б.Хмельницького. Члени депутатської комісії, зокрема її голова Віра Лясковська, взагалі проти реалізації ідеї, поданої представником одеської компанії «Нерум-1» у Львові, оскільки вважають, що утримання дельфінів у неприродних умовах суттєво скорочує їхнє життя. Про це сьогодні, 12 жовтня, під час прес-конференції заявили члени депутатської комісії природокористування ЛМР.

Позицію депутатів підтримують науковці. Зокрема завідувач відділу охорони природних екосистем Інституту екології Карпат НАН України Олександр Кагалов, що донедавна протягом 10 років був членом Національної комісії з питань Червоної книги України при Міністерстві охорони навколишнього природного середовища поінформував під час прес-конференції: «Наші китоподібні, дельфіни у тому числі, включені в Червону книгу України. Ідея відлову китоподібних – злочинна. За останні п'ять років можна констатувати надзвичайну активізацію інтересу до обходу цієї заборони. На засіданнях комісії постійно спливали питання щодо надання дозволу про передачу дельфінів, які через так званий випадковий відлов – потрапляння в сіті, трали, передати у дельфінарії. Після того, як впродовж 4-5 засідань підряд комісія зарізала всі спроби передати кудись дельфінів, і прийняла рішення про випуск їх на волю, міністерство просто переглянуло склад комісії. Власне питання дельфінів було далеко не останнім у перегляді персонального складу комісії».
О.Кагалов додав: «Це дійсно надзвичайно прибутковий бізнес. Організація вилову, транспортування і продажу одної особини дельфіна коштує десятки тисяч доларів».
Науковець також поінформував: «У приморських дельфінаріях, обладнаних вольєрами в прибережній зоні для випуску дельфінів на реабілітацію, тривалість життя скорочується у 5-7 разів. У випадку утримання дельфінів у закритому дельфінарії, тривалість їхнього життя становить 2-3 роки. При цьому середня тривалість на волі - до 35 років. В неприродних умовах - це приречені тварини. Вони не можуть жити в обмеженому, закритому просторі. Об'єми ж басейну, запропоновані для Львова - повний нонсенс. Це - несерйозно, абсурдно, а з точки зору нашого законодавства – злочинно».
Адвокат «Бюро екологічних розслідувань» Дмитро Скрильніков порекомендував депутатам зробити запит в обласну екологічну інспекцію на перевірку походження дельфінів, яких пропонують експонувати у Львові. Він зазначив: «До 2011 року в Україні діє мораторій щодо будь-якого вилову китоподібних. Зараз почався бум дельфінаріїв по всій Україні. Є питання щодо законності отримання дельфінів».
Окрім цього, учасники прес-конференції піддали сумніву соціальну складову проекту, відповідно до якої у дельфінарії пропонується організувати лікувальне спілкування дельфінів із дітьми з хворобою Дауна.
Голова Благодійного фонду взаємодопомоги та захисту дітей з аутизмом «Контакт» Галина Кирчів-Грицай, зазначила, що перед реалізацією ідеї дельфінарію з терапевтичним заняттями, слід було б добре проаналізувати міжнародний досвід. Вона додала, що спілкування з дельфінами є у другому десятку чинників, що справляють позитивний ефект на здоров'я дітей з аутизмом.
http://zaxid.net/newsua/2009/10/12/180432/

Немає коментарів:

Дописати коментар