неділю, 11 жовтня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Прес-реліз Круглого столу щодо проблеми дельфінаріїв в Україні


5 жовтня 2009 р. в приміщенні Оргуського інформаційного центру (м. Київ) пройшов круглий стіл, присвячений проблематиці утримання в неволі дельфінів на території України. Метою заходу стало висвітлення різних бачень проблематики утримання дельфінів у недержавних дельфінаріях на території України, їх комерційного використання, а також можливих шляхів вирішення цієї проблеми. Круглий стіл також приурочується до всесвітного Дня захисту тварин, що відмічається 4 жовтня.
На засідання круглого столу були запрошені представники громадських природоохоронних організацій – учасників кампанії проти комерційного використання дельфінів в Україні: Дружини охорони природи м. Києва «Зелене майбутнє», ВГО Національний екологічий центр України, Спілки вільних журналістів «Природа над усе!»; співробітники Інституту зоології НАН України та небайдужі журналісти. Також представники Дружини охорони природи м. Харкова, Дружини охорони природи м. Дніпропетровська «Фенікс», громадської організації «ГРАД» (м. Дніпропетровськ) та Міжнародного товариства захисту тварин «SOS» були відсутні, але передали своє бачення проблеми у письмовому вигляді.
«На початку 2008 р. в Оргуському центрі відбувся аналогічний круглий стіл, в якому взяли участь представники Мінприроди (зокрема заступник міністра п.Лизун О.С.), які зробили ряд заяв та обіцянок. В результаті круглого столу в Україні було запроваджено мораторій на вилучення дельфінів з природного середовища до 2011 року, – розповідає заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. – Але з того часу кількість дельфінаріїв в країні практично подвоїлась. І це дуже насторожує, бо незрозуміло, звідки дельфіни?».
До участі у нинішньому круглому столі було запрошене і Міністерство охорони навколишнього природного середовища України, яке в останній момент відмовилося відвідати захід. Тому резолюція круглого столу буде надіслана до Мінприроди України офіційним листом.
Основні вимоги учасників компанії на захист дельфінів, що були сформульовані в ході роботи круглого столу, скеровані саме до Мінприроди України. На думку природоохоронців, для збереження дельфінів в першу чергу необхідно:


  • Безстроково продовжити мораторій на вилучення дельфінів із природного середовища в територіальних водах України;



  • Доручити Державній екологічній інспекції України провести перевірки документів щодо законності вилову, придбання, утримання та використання морських тварин у всіх дельфінаріях України;


  • Розробити правила та нормативи утримання дельфінів у неволі на території України та надати державній та громадській екоінспеції право контролю за додержанням цих норм;


  • Заборонити утримання у дельфінаріях тварин у воді, що не є морською;


  • Організувати перевірку методів дресирування в дельфінаріях України на предмет відповідності Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»;
     


  • Заборонити пересувні дельфінарії;
     


  • Внести правки до Закону України «Про Червону книгу України», що забороняють будь-яке комерційне використання видів, занесених до Червоної книги України;


  • Заборонити продаж і використання риболовних сіток, небезпечних для дельфінів;


  • Виконати обіцянки, які надало Мінприроди на попередньому круглому столі з теми відлову та утримання дельфінів у неволі, проведеного у 2008 р., а саме:
    - провести спільну колегію Мінприроди та громадськості з цієї теми;

  • - розробити та оприлюднити для громадського обговорення проект інструкції щодо вилучення дельфінів із природного середовища для реабілітації.

    Для контактів:
    Олег Андрос, 8097 5027551, androsland at inbox.ru
    Олексій Василюк, 8097 1000473, vasyliuk at gmail.com
    www.necu.org.ua, www.pryroda.in.ua/dop
    Додатки:
    Резолюція круглого столу
    Позиція ДОП м. Харків
    Позиція ДОП м. Дніпропетровськ
    Позиція ініціативної групи жителів м.Дніпропетровськ
    Відеозапис круглого столу

    Немає коментарів:

    Дописати коментар