неділю, 11 жовтня 2009 р.

§ TURTLE NEWS: [ANIMALS] Садовий зробить у Львові шапіто для дельфінів?

Виявляється, потреба №1 для Львова – облаштування дельфінарію. Принаймні такий висновок випливає з активного лобіювання міським головою Львова Андрієм Садовим реалізації відповідного задуму. Причому просування питання відбувається у кращих традиціях львівського мера – «без шуму і пилі», майже таємно. Натомість думка громади міста, як завжди, залишається поза увагою, позаяк у кабінетах Ратуші питання уже вирішено, залишається лише «проштовхнути» його на сесії.

«Якщо є можливість коштом інвестора у Львові збудувати дельфінарій, то це треба робити. Будувати щось біля стадіону можна буде тільки після чемпіонату. А навіщо чекати три роки, якщо можна відкрити дельфінарій у Львові вже в наступному році», - наголошує у коментарі міський голова Андрій Садовий.

Щоправда, з такою постановкою питання згодні далеко не всі львів'яни. До того ж немає одностайної позиції в депутатському середовищі міськради. З одного боку активними лобістами дельфінарію є фракції «Пора» та ВО «Свобода», лідери яких переконані, що такий проект сприятиме притоку до Львова туристів. Підтримує ідею і секретар Львівської міської ради Володимир Квурт. «Насамперед це проект, який привабить туристів в наше місто. Чи багато місць у Львові, куди можна повести дитину? Це видовищний проект», - переконаний Володимир Квурт.

Хоча логіка підказує, що європейські туристи їдуть до Львова далеко не за морськими розвагами, які є прерогативою прибережних міст, а через історико-архітектурне середовище.

Натомість члени комісії природокористування міськради категорично проти облаштування у Львові дельфінарію. Вони наголошують, що ця ідея – це просто знущання над тваринами.

«Тварини, які мають бути у дельфінарію, занесені у Червону книгу. Є наказ міністерства охорони навколишнього середовища, який забороняє використання дельфінів з іншими цілями, окрім надання їм допомоги і повернення в природне середовище. Тут ми бачимо чистої води комерційний проект, і йдеться навіть не про стаціонарний великий дельфінарій, а йдеться про невеличке шапіто, де в мілкому басейні в жахливих умовах перебуватимуть ці дельфіни», - наголошує член комісії природокористування ЛМР Олександр Малиневський.

За його словами, ані вода у дельфінарії, ані риба, якою годуватимуть дельфінів, зовсім не відповідатиме природному середовищу. До того ж площа, на якій утримуватимуть дельфінів, є мізерною. Позаяк за добу на волі дельфіни пропливають до 200 кілометрів, а басейн, діаметром 20 метрів, буде для них просто кліткою.

Голова комісії природокористування ЛМР Віра Лясковська переконана, що під ідеєю дельфінарію у Львові намагаються захопити землю в рекреаційній зоні. «Дельфінарій планується як тимчасова споруда, однак все робиться для того, щоб отримати землю», - наголошує депутатка.

Вона обіцяє, що робитиме усе можливе, аби дельфінарію у Львові не було. «Я вважаю, що дельфінарії потрібно заборонити у всьому світі, бо тварини гинуть і скоро їх взагалі не залишиться», - переконана Віра Лясковська.

Екологи ж наголошують, що якщо на волі дельфіни живуть близько 30 років, то в неволі вони проживуть не більше 5-6 років. «До того ж планується, що в львівському дельфінарію будуть дельфіни-афаліни, які занесені до Червоної книги. Це вид, який перебуває під загрозою зникнення, він охороняється рядом міжнародних конвенцій. Зараз заборонений вилов цих дельфінів. За даними науковців, у Чорному морі залишилось не більше 2 тисяч дельфінів-афалінів», - розповідає керівник ГО «Бюро екологічних розслідувань» Дмитро Скрильніков. Він переконаний, що європейських туристів перебування у тимчасовому дельфінарії на кшталт цирку-шапіто буде відвертати від Львова, а місто має багато інших принад, які треба розвивати і культивувати, замість того, щоб знущатися над тваринами.

Що ж стосується інвестора, то усі звинувачення у можливому знущанні над дельфінами він відкидає і пропонує оцінити діяльність ТОВ «Нерум-1» за роботою дельфінаріїв в Одесі, Києві та Харкові. У тимчасовий дельфінарій фірма готова вкласти один мільйон доларів і збудувати його вже до Нового року. Теоретично місто з цього має отримати 90 тисяч гривень щомісяця за оренду ділянки у парку ім. Б. Хмельницького та 50 безкоштовних квитків на кожен сеанс шоу дельфінів для соціально незахищених дітей.  Щоправда, інвестор зовсім не приховує, що його головна мета – заробити на дельфінах і львівських дітях, які прийдуть до тварин. «Я насамперед бізнесмен і наше підприємство працює для вирішення комерційних цілей. Але наша діяльність дуже пов'язана з соціальним аспектом», - зазначає директор ТОВ «Нерум-1» Андрій Мерлян.

Рішення щодо будівництва дельфінарію у Львові залежить від голосування депутатів на черговій сесії міськради. Що ж стосується думки львів'ян, то, схоже, виносити питання на громадські слухання не планують.

Нагадаємо, на попередній сесії міської ради питання про облаштування збірно-розбірного дельфінарію у парку культури та відпочинку ім. Богдана Хмельницького було знято з порядку денного, зважаючи на непідготовленість і відсутності громадських слухань з данного питання.

коментують

Андрій Мерлян, директор ТОВ «Нерум-1», яке планує будувати дельфінарій у Львові: «Десь до Нового року ми все зробимо»

«Є як прихильники, так і противники дельфінаріїв, але прихильників є набагато більше. Тих емоцій, які дельфіни дарують людям, є набагато більше, ніж негативних висловлювань.

Я вважаю, що дельфінарій буде гордістю міста і яскравою точкою міста. Вартість будівництва тимчасового дельфінарію становитиме близько мільйона доларів США. Львів ми вибрали тому, що це дуже красиве місто, розташоване в західній частині України, тут багато туристів.

Я насамперед бізнесмен і наше підприємство працює для вирішення комерційних цілей. Але наша діяльність дуже пов'язана з соціальним аспектом. Якщо нам нададуть дуже швидко дозвіл на зведення дельфінарію, то десь до Нового року ми все зробимо.

У дельфінарію буде чотири дельфіни, відбуватиметься 2-3 виступи в день 5 разів на тиждень. Часу для дельфінотерапії буде достатньо. Якщо ми збудуємо стаціонарний дельфінарій, то поруч збудуємо центр для дельфінотерапії. У тимчасовому дельфінарії дельфінотерапією зможе займатися небагато дітей. Частина послуг буде безкоштовна, частина платна, тому що ми не можемо безкоштовно працювати. Курс дельфінотерпії коштує близько 300 доларів США».

Дмитро Скрильніков, керівник ГО «Бюро екологічних розслідувань»: «Тривалість життя дельфінів у неволі є втричі меншою, ніж у природньому середовищі»

«Проблема будівництва дельфінаріїв викликає резонанс в екологів по всій Україні, тому що почався бум дельфінаріїв. Це дуже привабливий бізнес, це перш за все бізнес-ідея, яку намагаються прикрити маркетинговими ходами щодо лікування дітей. Хоча насправді таке лікування є дуже дорогим, і люди собі не можуть його дозволити.

У містах, в яких немає доступу до моря, вода у дельфінаріях є не морською, її розводять звичайною водопровідною водою. Заплановано, що діаметр чаші басейну у дельфінарію у Львові становитиме 20 метрів. Але для дельфінів це дуже невелика площа, дельфіни перебуватимуть в стресі, у них виникатимуть проблеми зі здоров'ям. Тривалість життя дельфінів у неволі є втричі меншою, ніж у природному середовищі. Якщо на волі вони живуть близько 30 років, то в неволі вони проживуть 5-6 років, не більше. Ця проблема турбує екологів.

До того ж планується, що в львівському дельфінарію будуть дельфіни-афаліни, які занесені до Червоної книги. Це вид, який перебуває під загрозою зникнення, він охороняється рядом міжнародних конвенцій. Зараз заборонений вилов цих дельфінів. За даними науковців, у Чорному морі залишилось не більше 2 тисяч дельфінів-афалінів.

Я не вважаю, що турист до Львова їде дивитися на морську рибу, ссавців чи дельфінів. У Львові є багато принад, які треба розвивати і культивувати, а не знущатися над тваринами. Тому що європейських туристів перебування у тимчасовому дельфінарії на кшталт цирку-шапіто буде відвертати від Львова.

Можливо, львів'яни перший час ходитимуть у дельфінарій як у цирк, тому що інших розваг немає. Але в принципі дельфінарій – це не є та атракція, яка мала б бути у Львові.

Питання будівництва у Львові дельфінарію стосується не тільки екологів, це є питання і історії, і культури Львова, яке не є морським містом, щоб мати дельфінарій. Я думаю, у Львові буде багато противників дельфінарію».

Віра Лясковська, голова постійної комісії з питань природокористування ЛМР: «Це буде просто знущання над тваринами»

«Я не маю сумніву, що побудова дельфінарію у Львові – це піар-проект міської влади. Так, це безумовно великий бізнес. Але ми не маємо права допустити, щоб у Львові існувало щось протиприродне.

Дельфінарій планується як тимчасова споруда, однак все робиться для того, щоб отримати землю. Я буду робити все для того, щоб не допустити будівництво дельфінарію у Львові. У нас немає умов для функціонування такого об'єкту. Це буде просто знущання над тваринами.

Ми, люди, маємо набагато менше потреб, ніж тварини, а особливо дельфіни. Я вважаю, що дельфінарії потрібно заборонити у всьому світі, бо тварини гинуть і скоро їх взагалі не залишиться. Ми будемо вимагати, щоб відбулися громадські слухання з цього питання. Також звернемось у відповідні наукові установи, щоб вони оцінили ситуацію і дали свої висновки».

Андрій Садовий, міський голова Львова: «Я зі своїми дітьми буду туди ходити на вистави»

«Якщо є можливість коштом інвестора у Львові збудувати дельфінарій, то це треба робити. Я попередньо ознайомлений з цим проектом, мова йде про те, щоб діти могли ходити в дельфінарій, і з другої сторони, щоб можна було проводити заняття з тими дітьми, що потребують оздоровлення. Знаєте, що дельфіни мають багато цінностей – це є корисно.
Одна з ідей збудувати дельфінарій в парку ім. Богдана Хмельницького, де ходить багато дітей.
Дельфінарій будується достатньо швидко, бо це буде конструкція універсальна. Його можна за півроку збудувати. Будувати щось біля стадіону можна буде тільки після чемпіонату. А навіщо чекати три роки, якщо можна відкрити дельфінарій у Львові вже в наступному році.
Я переконаний, що у Львові має бути дельфінарій. Я особливо море люблю і зі своїми дітьми буду туди ходити на вистави».
 

Немає коментарів:

Дописати коментар